Rasfoind cartea lui Vasile Ernu Nascut in URSS...

Recent am citit cartea lui Vasile Ernu Nascut in URSS. Este o carte remarcabila despre viata de zi cu zi din "mareata" uniune. Nu este nicidecum o carte sentimentalista si nostalgica dupa un trecut relativ recent, care trezeste numai oroare si dispret in randul populatiei mai tinere si a unor varstnici care au suferit in timpul regimului comunist. Realitatile din anii 70 din URSS, perioada despre care se spune ca a fost una de stagnare econimica, a coincis cu anii de tinerete a parintilor nostri. In cele de mai jos nu intentionez sa fac un proces de incriminare a statului sovietic, ci sa imi exprim cateva pareri, impresii de pe urma lecturarii acestei carti, completand pe ici pe colo cu idei si impresii aflate de la octombreii, pionerii sau membrii(de voi , de nevoi) ai acelor timpuri.
Unul din titlurile cartii povesteste despre impresionanta valoare a rublei sovietice, care raportata la dolar, statea cam astfel 1 rubla- 98 de centi americani. Dar cel mai interesant este enumerarea de bunuri si servicii pe care le puteai lua doar cu o rubla.
Petru ca de rau de bine sovieticii nu au dus lipsa atat de ruble cat de produse, cozile kilometriece marturissc acest lucru. Nascut la putin timp dupa prabusirea Uniunii am prins putin cate putin dim miscarile nationale din anii 90.Dupa trecerea definitiva la leu, aceasta moneda care este specifica poporului roman a detinut timp de cativa ani o insemnata valoare in raport cu dolarul raportul fiind de 4 la 1. I-a sa va spun ce puteai cumpara la mijlocul anilor 90 cu 1 leu: 7 gume cu nakleishi(abtibilduri), 10 pungi de 10 bani, 4 pungi de 25 si una de 1 leu, puteai sa-ti cumperi un creion simplu, un pix cu mina albastra, neagra, violeta, verde sau rosie fiecare la doar un leu, mai puteai pune in rugzac un caiet de 12 file in careuri sau in linii pentru limba romana, de bumboane nic nu doresc sa mai adaug deorarece cu cei 10 20 de lei cu care ieseam de sarbatori in oras, reuseama sa petrec pe cinste, si o berica si o pitza si ceva bani inca ramasi pentru eu stiu care petrecere. bileasuri cu branza, carne sau varza, doua bacalashe de rasarita de 50 de bani, mergeai de doua ori cu trolicu, puteai lua o apa minerala la sticla, sau patru pahare de apa cu sirop de la aparatele din oras, nu mai spun ce locurilte de reculegere la care aveai acces cu 50 sau 75 de bani. Aceasta lista ar putea continua inca pagini bune.
Am schitat cateva idei din aceasta carte, despre faptul ca raportarea la Lenin era o realitate cotidina si intima a celor mai multi cetateni sovietici. Cum s-a construit comunismul este lucru stiut, dar poate este mai putin cunoscut faptul ce servea si cum beia omul in "paradisul" sovietic. (va urma...)

Comments

Popular Posts