In "Iadul" fastfood-urilor americane...








Pentru o buna aprte din lumea ce en inconjoara, a vedea America este un vis aproape intangibil, plin de luminile si imiaginile feerice de prosperitate si glamur ce strabat in cele mai parasite sate prin micile ecrane. In ultimele doua decenii lumea s-a schimbat uimitor de mult, astfel ceea ce parea odata imposibil prionde contur azi sub ochii nostri devenind o normalitate. Asa se intampla si cu visul american(american dream), care a devenit accesibil mai ales pentru studenti si studente. Riscul de a fi respins la interviul de la Ambasada SUA, palea in fata dorintei de a pasi pe continentul de peste Atlantic si de a simti pe propria piele cum e sa traiesti in cea mai "libera" tara din lume, tara "tuturor posibilitatilor". In conditiile impuse de com[paniile de profil cre au aparut atat in Moldova ca si in Romania, ca ciupercile dupa ploaie, se numara o buna reusita scolara, inclusiv toate examenele luate, respecarea cu scrupulozitate a programului in anii precedenti, si cum e firesc banii, platiti in transele de inainte stabilite.

Dupa ce am luat viza lucrurile sunt foarte simple, cumpararea biletului de avion si plecarea mult asteptata. Angajatorii mai buni sau mai rai cum ai norocul sa iti cada, iti ofera initial un loc de cazare, iti face actele de sedere legala in State, si obligatoriu te ajuta sa iti obtii permisul de munca american(social security number-s.s.n.). La o zi sau doua primesti orarul de munca si sub impresia a tot ce este in jurul tau te apuci de munca. Acum ca sa fiu inteles, fiecare dupa prioritati cineva care dopreste sa isi scoata cat mai rapid banii, face tot posibilul si cauta si al doilea job, cerand totodata cat mai multe ore de munca, caci am uita sa precizez ca acolo esti platit pe ora, incasand de regula cate un paycheck la doua saptamani[pentru cei interesati, cand plecati prima data este imerios necesar sa aveti o suma de bani pentru a va acoperi cheltuielile persoanale in primele doua saptamani pana la primul salariu].

Dupa o saptamana, doua, maxim o luna de zile incepi sa te obisnuiesti cu fusul orar, cu oamenii si cu lucrurile din jur, poate ceva mai greu iti va veni cu mancarea. Dar ce mai conteaza, in America gusarea numarul unu este cea de la fastfood. Fastfood-urile, locurile patimirii noastre de peste vara.

Comments

Popular Posts