Sclavia este fenomenul ce a instit evolutia societatii umane din cele mai vechi timpuri pana in astazi. Sclavia isi are originile in mai multi factori ce tin de societate, economie si politica. Cel mai mutli dintre noi cunoastem intr-o masura mai mica sau mai mare inrobirea populatiei civile de catre popoarele cuceritoare. Ca urma a expansiunii unei Puteri militare si economice, populatiile de pe teritoriile anexate sunt fie exterminate fie exploatate in folosul metropolei. Acestea sunt supuse unei presiuni continue din partea autoritatilor locale si regionale, care prin diverse mijolace duc in cele din urma la bun sfarsit procesul de deznationalizare a populatie bastinase. Istoria coloniala a Marii Britanii, a Spaniei, Portugaliei, a Frantei si a marelor imperii continentale precum Imperiul Roman, Persan, Otoman, Imperiul Tarist sau cel Habsburgic, ilustreaza in parte diferite aspecte ale inrobirii a noi si a noi popoare.
Au trecut secole si formele sclaviei sau perfectionat astfel in secolul XXI cea mai raspandita forma de sclavie este cea economica. Dupa razboiul doi mondiat si mai ales dupa caderea Uniunii sovietice in neant, economia mondiala a fost impartita intre cateva mari puteri care formeaza la ora actuala organizatiile ce poarta denumirile conspirative de G8 sau de G20. Fiecare dupa puterea si capacitatea oamenilor ce formeaza guvernele in respectivele state, si-au luat cate o felie mai mica sau mai mare din tortul suprematiei mondiale. Chiar si criza acesat economica despre care se tot face mare tam-tam in mass-media imi pare o afacere dubioasa pusa la cale pentru a pune la zid cateva trusturi economice incomode. Totul ce se discuta in cabinetele G* sau G20 ramane cel mai mult in afara opiniei publice lucru ce lasa loc a numeroase interpretari si specaulatii in genul teoriei conspiratiei.
Zilele acestea am vizionat mai multe documentare privin istoria recenta(ca alta istorie americanii nu au) a Statelor Unite ale Americii. Temele documentarelor urmarite abordau problema drepturilor populatiei de culoare din America si marele manifestatii din anii 1965-1967, care a avut printre liderii sai figura legendara a lui Marthin Luther King. Nu cred ca prea multi dintre cei putini care vor citi aceste randuri isi pot imagina la ce umilinta, injosire si
batjocura erau supusi cetatenii afro-americani acum patru decenii. A uramt asasinarea lui John Kenedy, a lui Marthin Luther King, razboiul din Vietanam, bombaradarea Kambogiei si conflictul fatis cu sovietele din Afganistan.
Daca Statele Unite considerata tara cu cea mai mare democratie, pot spune dupa cele vazute in ultimul timp ca este tara cu cea mai mare demagoie existenta. In sprijinul acestei afirmatii vin documentarele privind lupta guvernului american impotriva traficantilor de droguri. Din cele mai importante procese conscute pana acum este cel al lui Ricky Ross, originar din South Central Los Angeles. In urma investigatiilor, si marturiilor s-a demostrat implicarea serviciilor secrete in patronajul traficului de subtante stupefiante peste hotarele federeale. O populatie drogata, prot informata si educata, deoarece se duce o larga campanie de spalare a creerilor, dezinformare si banii pentru educatie sunt directionati in alte domenii de activitate precum lichidare afacerilor familiale prin subsidierea marelor retele de magazine precum WalMart, KeyMart, etc.....
Desi impacati cu constiinta ca sunt liberi si cetatenii celei mai puternice si marete tari din lume, americanii cei mai luti din ei sunt inrobiti ca intr-o panza de paianjen de legislatiile locale si cele federale, The Bill or Rights, si Constitutia ramanand doar fatada lustruita a unor realitati hilare.
“For what it’s worth … it’s never too late, or in my case too early, to be whoever you want to be. There’s no time limit. Start whenever you want. You can change or stay the same. There are no rules to this thing. We can make the best or the worst of it. I hope you make the best of it. I hope you see things that startle you. I hope you feel things you never felt before. I hope you meet people who have a different point of view. I hope you live a life you’re proud of..." G.E.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Este nevoie de a rabdare, vointa si mult curaj pentru a citi o carte ce depaseste 6-900 de pagini. Desi nu aveam intentia sa ma laud am pac...
No comments:
Post a Comment