Un septembie fierbinte în razele Roentgen

Drumul șerpuit care a început pentru cei mai mulți din noi într-o sală obscură de maternintate scoate în viața fiecărui îndivid momente care împletesc fericirea, deznădejdea, credința și învierea într-un tango-u nebun care are ca punct final cripta funerară. În acest cross nebun ori shopping alert adunăm în căruciorul cu rotile ale minții și inimii gânduri, concepte, etichete adunate la nimereală pentru a încropi un edificiu în care să mimăm siguranța și liniștea pierdută iremediabil din timpul celor nou luni petrecute în uterul scumpelor noastre măicuțe. Nu sunt detașat de masa oamenilor ce respiră același aer, transipiră sub razele dogoritoare al soarelului canicular și pentru a supraviețui în acest parcurs tumultos încarc bateriile trupului înfulecând la nimereală mâncare și bând lichedele ce sunt la îndemâna oricui. Privind peste umărul drept zâmbesc observând jocul de vați ascunsele și farsele tragico-comice care mi-au presărat până acum viața cu zâmbete și mi-au brăzdat cu lacrimi neînțelese chipul, ieșecurile și reușitele care mi-au aplicat sitematic corecțiile de software pentru a fi mai bun și a reuși în situațiile cu nivel sporit de dificulatate. Marea rătăcire din ultimii ani de liceu mi-au îndreptat drumul pe ulițele pietruite din Iași, unde în umbra vechilor zidiri, în care alterau imnurile bizantine cu zorii tardivi pe ritmurile chitarei fermecate de Ursuleț, Radu și atâți alții ,dilatau realitatea prin buchiile prăfuite ale cărților din sălile de lectura de la Bibilioteca Central Universitara Mihai Eminescu. Doina Carpaților și moștenirea genetică legată de tot ce ține de tradiții, folclor, intercomunicare și savoarea studenției alături de oameni care simt, gândesc și vibrează la fel ca tine, au mai adăugat o line de subiect întortocheată și asta, de nimeni altul decât de subsemnatul, deși am realizat mai târziu că lucrurile simple sunt geniale, restul e doar muncă, nervi și timp pierdut.
Oscilația nefirească între rai și iad între înger și demon, percepută fără discernământ au plantat pomul viitoarei persoane pe nisipurile mișcătoare ale incertitudinii de care a încercat să se detașeze schimbând meridiane, țări, dependențele, oameni ca într-un final să descopere soluția nicăieri în altă parte decât în propriul său buzunar. Filtrând tone de cuvinte și idei, poticnindu-se și insistând în încăpățânare, treptat a descoperit stanca necesară fundamentului edificiului pe care de atâta vreme năziua sa-l ridice instant, să fie durabil, măreț și irepetebil, dar absolut totul necesita timp, răbdare, perseverență și credința neclintită în izbândă.
Remarcabil prin ceva în liceu și datorită accentului basarabean în facultate, un reporter cu frază încâlcită și traspunere bombasitcă a ideilor simple, acceptat și încurajat de ghilda comercianților isteți cu musteața rasă, înecat în într-o morcilă fără perspective și soare, în care infidelictățle conjugale se împleticeau înmizeria materială și spirituală, am descoperit mai bine oamenii și modul în care aceștia gândesc, simt, percept datoriile și câștigurile. Dacă tot am pornit la drum am zis să schimb borsetka cu bere pe arătător, registru și tabla cu cretă, parcurs presărat cu zâmbete incocente, note din bomboane și un atașament sufletesc provizoriu de neînlocuit față de tânăra generație a Moldovei. Ultimul an, este deja clar din celelalte materila din blog cum a trecut, dar nicicând până acum nu am certitudinea că pășesc pe drumul corect spre o țintă pe care mi-o sonsolidez cu fiecare zi trecută în calendar. Decăderea și mizeria condițieii umane nu cunoaște limite, de aceasta m-am convins în scurta vizită în Sri Lanka, în SUA, în România, în Ucraina, acasă și zilnic în Emiratele Arabe Unite.Doar indivizii înzestrați cu deprinderi multiple cu mintea deschisă spre autoperfecționare emoțională dar și pragmatică, sunt vasele în care binecuvântarea succesului își revarsă darurile și deschide uslie ferecate cu sute și mii de lacăte.






Comments

Popular Posts