Al abulak Butuklack


În copilărie îmi plăcea să desenez. Timpul a trecut și revenind asupra caietelor de desen rămân uimit de fantezia debordantă a boțului de carne care desena mașini zburătoare la sfârșitul secolului al 21-lea, extraterești, replici ale personajelor din desenele animate ale lui Walt Disney, super eroii din benzile desenate, peisaje fanteziste, isotrioare desenate în care binele de fiecare învingea rău indiferent de excelența inițială a forțelor întunericului. Gândurile noastre sunt creioanele ființei noastre care desenează destinul nostru. În dependență de cutiile cu goaș sau vospea, periuțe și ustensile de pictură, destinul fiecărui om variază tot atât de mult ca deosebirea dintr miliardelre de fire de nisipi ce alcătuiesc plajele mărilor și oaceanelor spălate de valurile și furtunile vieții. Dacă fiecare om este creatorul propriului său destin, atunci datorită firii sale umane este inevitabil  supus influenței mediului în care se naște, crește și se dezvoltă. Iar dacă acest lucru nu îl pot schimbă, alegerea oamenilor care sunt parte din viața mea, a locurilor în care trăiesc și muncesc. Dacă tot este să fiu rob obișnuițelor le prefer pe ce cele pozitive, creatoare și folositoare pentru mine și pentru oamenii din jur. În acest val în care se îmbină deopotrivă corupția instituționalizată, ipocrizia angajatorilor, a guvernanților, interpretările pripite ale legilor seculare și a celor sacramentale, își duc veacul puținii indiviți gen Lot, care duc în spinarea lor mersul acestui roi tumultos care poartă generic numele de civilizație contemporană. O fi undeva cercurile oscure cu ritualuri împregnate de satanism și practici oculte care pun la cale războaie, crize economice sau cataclisme naturale, o fi laboratoare secrete în care sunt elaborate toate pacostele medicinii contemporane cancerul, diabetul, sindromul emuno-dificienței, o fi ascunsă într-un safeu cu doișpe coduri și 24 de chei de acces planul reducerii populației prin revoluția sexuală sau teancurile împărțite pe capitole a instaurării noii ordini mondiale, o fi una, o fi alta... Și încă câte or mai fi, la o adică speculațiile și jocul dea detectivii și traficanții, dea șoarecele și pisica ele au fost, sunt și vor fi atât timp cât va exista ființa umană. Iar toate aceste sforțări de a demasca anumite mistere și conspirații nu fac altceva decât să deschidă mai multe întrebări care finalmente covârșesc simpla putere de înțelegere.
De la regină la cerșetor și unul și altul au nevoie de somn, prentu recuperarea fizică, diferă visele și paturile, dar ambii în stare de somn nu sunt altceva decât niște corpuri amorfe într-o stare provizorie de nonexistență. Trupul are nevoie de hrană și de băutură, pentru o funcționare bună, diferă meniul, care pentru unele națiuni deși este frugal, provoacă boală bătrâneților adânci și fericite dincolo de pragul matusalemic a celor zece decenii. Vreau să mă trezesc în fiecare dimineață în pat alături de cea mai iubită femeie, de care să nu vreau să mă dezlipesc și care să nu vrea să mă lase să plec de lângă ea. Vreau să joc un milion de roluri în timpul zilei, unul mai bine ca altul, iar noaptea odiseile, odele, poemele și poezia să dirijeze orchestra trupurilor noastre într-o simfonie tantrică desăvârșită. Casa nici mare nici mică dar potrivită, caldă plină de lumină, dragoste și glauri de copii care se joacă, care exersează anumite partituri muzicale, care recită poezii și povestesc povești, cum le-a trecut ziua, ce au visat sau ce au descperit în curtea plină de copaci și flori plăcut misositoare. Tihna după amiezilor și zumzăitul muncii de la câmp sau din oficiile pline cu calculatoare, camere de luat vederi, monitoarele bursei, telefoanele înroșite de apeluri, sălile de concert zgomotoase... Gîndurile filtrate și personalizate, înterpretate și rearanjate în construcția faraonică acătuiesc împlinirea efemeră desăvârșite prin grația divină dincolo de cripta funerară. Și dacă fericirea are un preț, sunt astăzi mai mult ca niciodată pregătit să plătesc din plin pentru aceasta, #căci Jugul meu este ușor și sarcina mea este ușoară, iar în altă parte #mila voiesc și nu jertfă# iar #cei ce nu muncesc să nu mănânce# și atâtea alte sfaturi simple aplicate cu certitudine au edificat viața a milioane de oameni.  Sub soare există multă muzică, poezie, dragoste, compasiune, prietenie, devotament, onestitate, doar că astea nu aduc reiting și profit de aia scapă atenției ecranelor sau a hârtiei, iar cine are ochii și inima deschisă spre aceste comori e cu adevărat fericit(termen ce se referă aici la esență și nu la formă, materie sau durată).
În ultima săptămână am lăsat gandacii de bucătărie din Al Rigga să moară de dorul meu, instalându-mă provizoriu lângă complexul expozitional Dubai World Trade Center. Politicenii puși pe intergarea europeană duc la bun sfârșit prihvatizarea bunurilor statului și a întreprinderilor acestuia, dând o lovitură grea prin concesionarea aeroportului de stat miliardarilor ceceni și pierderea pachetului majoritar din acțiunile Băncii de Economii. Rușilor nu le priesc smochinele moldovenești, prunele noastre și mai ales vinurile, nu-i nimic oamenii descurcăreți vor găsi soluții, dar ce faci cu bugetarii, gastarbaiterii, elevii, studenții și perspectiva unei țări care respiră corupție prin toți porii instituțiilor sale și care promoveză indirect exodul masiv al populației, pașaportizată biometric? Nu de alta dar dă bine la impresiile înalților funcționari europeni care mai au nevoie de un tomberon instituționalizat într-o margine de continent. În etapa de marți și miercuri ale ligii campionilor, a suprins pot să zic remiza Shahkter Donețk 1-1 Manchester United, Steaua a luat patru bombe de la Chelsea iar în Europa League, Sheriff a făcut egal în deplasare. Sâmbătă Liverpool i-a pedepsit pe cei de la Cristal Palace 3-1, revenirea lui Luis Suarez și ultimele achiziții făcute în vară, au făcut ca după cele 7 etape jucate ca echipa condusă de Brendan Rogers să fie în fruntea clasamentului, bucuros, mulțumit, fericit pe alocuri. Demonii lecturii au de lucru pentru următoarele două trei săptămâni devorând paginile povestirii aventurii și vieții lui Giacomo Cassanova și Thing and Grow reach every day de Napoleon Hill, ne mai vorbind de pasiunile latino-americane ale lui Gabriel Garcia Marquez, care descoperă frumosul acolo unde el aparent nici nu există, Dragostea în timpul holerei. Am mai aflat că ne place să desenăm și când avem timp organizăm excurisii, așa bună oară am poposit vorba vine la Orheiul Vechi și la Saharna acum câteva săptâmâini, iar weekend-ul acesta am cules poamă. Frumos îi mai zicea Maria Tănase: Bun e vinu-n ghirghiuliu, cules toamna pe târziu. Duminica unica zi în care mă odihnesc deplin am reușit să fiu în compania oamenilor dagi prin skype iar ultima spătămână la CCF promite a fi fulgerătoare.


Al abulak Butuklack  (Atention doors are closing)

Comments

Popular Posts