Moș Nicolae și bucatele egiptene

Potrivit calendarului bisericesc toți crștinii ortodoci de rit nou celebrează astăzi sărbătoarea Sfântului Nicolae. Dea lungul istoriei s-au înrădăcinat o mulțime de obiceiuri legate de această zi, iar ceea ce am apuc și eu în acest secol de început și final de lume au fost cadourile părinților așezate sub brăduț. Felicitări tuturor celora care poartă acest nume frumos și care au ca protector al căminului familial acest mare duhovnic al trecutului.
Amintirile frumoase a copilăriei încet încet se șterg din memorie, iar farmecul acestei sărbători are ale arome în bucata asta de pământ exotic în care ma aflu de mai bine de un an jumătate. Cum era și cazul odată și odată copii și părinții își inversează rolurile cadourilor sub brad, cel puțin așa mi se pare firesc și logic.
Retrospectiva săptămânii este poate prea mult spus pentru o fărâmă de timp care ba se scurgea năvalnic ca râul de munte, ba se târa cu precauție ca o anacondă tropicală prin jungla hiperaglomerată de vietăți. Așa s-a înrădăcinat de la o bucată de vreme ca anul în curs să fie petrecut de o parte din cunoscuții mei cu surle și urale stropite cu aburii îmbietori de alcool. @Pianii decaberi@decembrie șugubățul@, a fost marcat de o călătorie în alt oraș în care s-au întâlnit micul și grătarul, țuica și pălinca, vorba și cu limba, într-un cuvânt sărbătoarea și oamenii săi. Fentând rutina plicticoasă a programului obișnuit muncă- casă asemenea unor jucătorii de fotbal, am reușit să mai bifăm două seri cu muzică, liver-killer și team-building. După vreo cinci zile de batut toba-n casa mare, în cele din urmă am trimis un raport de vânzări pozitiv nacealnicilor de prin Dubai și Kuwait, iar optimismul a prin iar rădăcini firave în inima mea și a colegilor mei arabi(marocan, sirian, egiptean, uzbec) că s-a urnit carul din loc. Ei și dacă am tot pornit cu Keruac în drumeție prin Statele Unite ale Americii prin anii 50 ai secolului XX, iar pe Napoleon Hill l-am împrumutat unui coleg sirian, am zis că o experiență nouă ar fi chiar foarte binevenita. Așa s-a întamplat că azi am gustat o gustare egipteană curioasă, care l-a drept cuvânt mi s-a părut gustoșică chiar dacă nu avea carne. Vegetarienii adoră kushari, un amestec de macaroane, orez, ceapă prăjită, năut și linte, acoperite cu un sos de roșii condimentat.
Se apropie sfârșitul anului, timpul bilanțurilor și ajunul sărbătorilor de iarnă, noi aici în orașul din laguna golfului persic, mai avem o săptămână până la 27 de harbujei, toți unul ca unul frumușei, așa că shokran și totul la toți să fie tamam :)

1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Buc%C4%83t%C4%83ria_egiptean%C4%83

Comments

Popular Posts