La răscrucea de drumuri


Scriu ceea ce gândesc, ca fapt divers şi "excepţional", doar când bate la pragul minţii mele domnişoara suplă, înger şi demon, vis şi arătare, inspiraţiunea.
Niciodată din momentul în care apărem pe lume, omul trăieşte în într-un continuu dute-vino, conştient de trecut, visători în privinţa unui viitor luminos, pe care ni-l dorim cât mai roz şi cât mai plin de împlinire, şi legaţi de-un prezent asemenea unor nisipuri mişcătoare.
Mediul în care suntem crescuţi ne formează şi ne determină opţiunile subconştiente care ne teleghidează preferinţele până la cripta funerară.
Hazardul, inspiraţiunea sau "norocul" este un cel, care în unele cazuri ne deschide porţile şi uşile unei lumi în care ne realizăm. Proverbil popular spune ca Norocul şi-l face omul cu munca sa, adevărat pe de o parte şi nimic mai fals în acelaşi timp, depinde care parte a paharului eşti tentat să îl accepţi.
La răscrucea de drumuri după o facultate, după o şcoală, după o realizare minoră sau mai notabilă, ai la dispoziţie cele două opţiuni vechi decând cerul şi pământul, bătălia dintre trup şi suflet, pâinea noastră cea de toate zilele, muncită azi într-un fel mâine altfel, atârnând în cui medaliile şi lăsând diplomele de studii să prindă praf în şifonier, sau munca îngrată de la oră la ora, cu salariu mizerabil şi o promisiune vagă de avansare într-un viitor prea îndepărtat. Azi pentru a supravieţui se promovează tipul personajului şmecheraş, gata să treacă peste capete şi peste buchia legii suficient încât să nu fie băgat la zdup, care în timp record îşi agoniseşte vilă, masă, maşinică(de preferinţă BMW(Baievaia Mashina Wora) şi vreun mic băruleţ în care să mai spele veniturile îmbibate de sânge, lacrimi şi suferinţele celor cinstiţi, mici şi săraci cu duhul adesea. Trag un pumn în masă, închid ochii, schimb cu telecomanda creierului emisiunea, şi încep să îmi pregatesc temele la facultate, planurile de lecţii pentru copilaşii de a V-a, şi îmi zic, totul va fi bine, trz to be positive, dacă vreau să fie mai "ghine" la mine acasă şi în ţara asta hai să începem de la noi înşine. Dacă lumea se confruntă cu o profundă criză economică şi spirituală, societatea pruto-nistreană şi omuleţii de pe malurile Bâcului, trăiesc o profundă criză de bun-simţ, în marea lor majoritate.
Lectura unor mici articole, cărţi de etică, filosofie, bune-maniere ori spiritualitate conţin unele sugestii şi îndrumări pentru a orienta o conştiinţă alfată la o răscruce de drumuri.

Comments

Popular Posts