“For what it’s worth … it’s never too late, or in my case too early, to be whoever you want to be. There’s no time limit. Start whenever you want. You can change or stay the same. There are no rules to this thing. We can make the best or the worst of it. I hope you make the best of it. I hope you see things that startle you. I hope you feel things you never felt before. I hope you meet people who have a different point of view. I hope you live a life you’re proud of..." G.E.
Feb 26, 2012
O CARTE PENTRU O VIAŢĂ MAI BUNĂ
O societate cultă, educată, care are valori şi principii etico-morale bine definite, este o societate în care sunt respectate legile, şi încrederea în organelle statului este la un nivel înalt. Primul pas spre edificare unei societăţi prospere începe cu o educaţie solidă în sânul familiei şi continuă în şcoli şi universităţi. Oamenii care citesc sunt cei care devin administratorii cei mai buni ai propriilor destine şi a concetăţenilor pe care s-au învrednicit să îi guverneze. Acest articol pledează pentru popularizarea lecturilor şi a reevaluării impactului citirii cărţilor asupra individului şi a întregului mediu social în care cu toţii locuim. Copii orfani, oameni ai străzilor au reuşit prin lecturile potrivite la momentele potrivite să-şi schimbe viaţa radical, ajungând veritabile modele de succes în diverse domenii de activitate umană. Mai jos ve-ţi parcurge sfaturi şi citate din cartea lui Burke Hedges, De la lectură la bani, Ed. Curtea Veche, Bucureşti, 2004, în speranţa că veţi gasi numite răspunsuri şi sugestii care vă vor călăuzi spre culmile succesului şi a împlinirii.
Lectura egalizează forţele în jocul vieţii. Cartea privită, citită la momentul potrivit, vă poate schimba viaţa! „O carte bună, conţine mai multă bogăţie decât o bancă solidă”(Roz L. Smith). Napoleon Hill afirma că prin lectură, descoperim o lume şi pe noi înşine. Lectura transformă ceea ce suntem în ceea ce am putea fi, deveni în viitor şi ceea ce începi citind, trebuie să termini prin viaţă. De multe ori, viitorul unui om a depins de lectura unei cărţi. Cărţile există numai mai pentru a ne inspira. Frazele sunt asemenea unor unghii ascuţite, care zgârîie adevărul în mintea noastră.(Diderot)
Destinul înseamnă alegere, nu întâmplare, marile schimbări încep în alegerile mici. Pentru reuşita în viaţă un negustor de cămile i-a lăsat moştenire servitorului său nu averea, pe care furul o poate săpa, sau monedele care prin rugină ci 10 pirgamente antice, fiecare conţinând câte un principiu nemuritor al succesului:
1. De azi încep o viaţă nouă.
2. Voi întâmpina această zi cu inima plină de iubire.
3. Voi persevera până voi reuşi.
4. Eu sunt cel mai mare miracol al naturii.
5. Astăzi voi fi stăpânul propriilor mele emoţii.
6. Voi râde lumii.
7. Astăzi îmi voi spori valoarea de o mie de ori.
8. Voi acţiona acum.
9. De azi înainte voi ruga, dar strigătele mele de ajutor vor deveni strigăte după îndrumare.
10. Vânzarea înseamnă viaţă, iar viaţa înseamnă vânzare(p.21).
Orice om care ştie să citească deţine puterea de a se dezvolta, de a-şi multiplica forţele existente, de a-şi face viaţa mai plină, mai semnificativă, mai interesantă, credea Adous Huxley. Tot ceea ce omenirea a făcut, a gândit, a câştigat sau a fost, se regăseşte în paginile cărţilor(Carlyle). Nu fiecare cititor este un conducător, dar orice conducător trebuie să fie un bun cititor(Harry Truman). În noua economie a cunoaşterii, dacă nu ai învăţat cum să înveţi, te vei descurca cu greu(Peter Drucker). Cunoştinţele şi experienţa sunt noua avere ce aparţine persoanei. Dacă părăseşti o companie acea avere vine cu tine. Pentru a fi bogat, trebuie să dezvoltăm talentele naturale date de Dumnezeu.
Picătura chinezească adică 15 minute de lectură pe zi pot schimba viaţa unui om. „Decide să avansezi cu o scurtă lectură în fiecare zi, chiar dacă e vorba de o singură frază. Câştigând 15 minute în fiecare zi, ele se vor face simţite la sfârşitul anului”, susţinea Horace Mann. Lectura cărţilor este ceea face oamenii mai „bogaţi”. Există o diferenţă uriaşă între omul nerăbdător, care vrea să citească o carte şi omul obosit, care vrea o carte de citit(G.K.Chesterton).
Scopul lecturii este de a obţine informaţii dar şi să înţelegi pe deplin mesajul. Cititul este ca un joc de golf. „Nu repetiţia este mama învăţăturii. Numai repetiţia perfectă este mama învăţăturii”. Lectura nu face decât să-i furnizeze minţii materialul informativ; numai prin gândire ne putem însuşi ceea ce citim(John Lock). Cum să citeşti o carte mult mai eficient: 1. lectura preliminară; 2. lectura activă, cu notiţe; 3. revizuirea notiţelor. Francisc Bacon spunea: „unele cărţi sunt menite de a fi gustate, altele de a fi mestecate şi digerate”, căutând sensul, mestecăm şi digerăm textul(p.56).
„Lectura se acumulează în progresie geometrică: fiecare nouă lectură se adaugă la ceea ce lectorul a citit mai înainte(Alberto Manguel). Omul care nu citeşte cărţi bune nu are nici un avantaj faţă de cel care nu le poate citi(Mark Twain). Cel care citeşte va avansa, devenind unul dintre „cei ce au”. În acest context investiţiile în educaţie aduc cele mai bune dividente. Deoarece cei care ştiu să citească înţeleg lucrurile de două ori mai bine(Meander). Orice om care ştie să citească deţine puterea de a se dezvolta, de a-şi multiplica faţetele existenţei, de a-şi face viaţa mai plină, mai semnificativă, mai interesantă(Aldous Huxley). Unii elevi beau din fântâna cunoaşterii în timp ce alţii doar bolborosesc. Dacă singura unealtă pe care o ai la îndemână este un ciocan, atunci toate problemele îţi vor părea că seamănă a cuie”. Timpul liber, pentru a fi folosit cu înţelepciune, necesită devotament, imaginaţie, reflecţie şi disciplină.
O lume competitivă oferă două posibilităţi. Poţi pierde, sau dacă vrei să câştigi, trebuie să te schimbi. Aşa stând lucrurile peste cinci ani , vei fi acelaşi om de astăzi, cu excepţia a două lucruri, oamenii pe care-i cunoşti şi cărţile pe care le citeşti. Vremurile dure trec, oamenii duri rămân. Bogăţia în sensul deplin a cuvântului înseamnă să detectezi problemele şi să le rezolvi. Foloseşte-ţi timpul pentru a te imbogăţi din scrierile altora, astfel încât să obţii cu uşurinţă ceea ce alţii au obţinut muncind din greu. Nu trebuie să ne evaluam în funcţie de problemele cu care ne confruntăm, ar fi mult mai bine sa ne evaluăm în funcţie de problemele pe care le putem rezolva. În acest labirint de citate şi expresii imbibate de filosofie şi uneori de pragmatismul cel mai elementar, îndemnul de a citi pentru a trăi, vine să închee această tiradă şi înşiruire de argumente menite de a stimula patima cititului în tine, şi cei din jurul tău.
Victor Hugo, marele romancier francez susţinea că în faţa necazurilor vieţii, oamenii înţelepţi îşi găsesc consolarea în cărţi. Lectura poate fi privita ca o gândire îndrumată vizual. Dumnezeu îi ajută pe cei ce se ajută singuri. „Citeşte despre viaţa altcuiva, căci asta te face să te gândeşti la propria-ţi viaţă. În aceasta constă frumuseţea. De aceea cărţile plac”(p. 79). În cele mai bune cărţi, marii oameni ne vorbesc, ne transmit cele mai preţioase gânduri ale lor şi îşi strecoară trăirile proprii în sufletele noastre. „Un strop de cerneală poate face un milion de oameni să gândească”, scria Lordul Byron. Pentru o viaţă fericită este nevoie de numai trei lucruri: binecuvântarea lui Dumnezeu, cărţi şi un prieten, conchidea Lacordaire. Cărţile care te ajută cel mai mult sunt cele care te fac să gândeşti cel mai profund. „EŞTII CEEA CE CITEŞTI - PRIN URMARE, FII ATENT LA CEEA CE CITEŞTI”. Cuvintele sunt, fireşte, cel mai puternic drog folosit de omenire. Când citeşti o carte indiferent dacă este inteligentă sau stupidă, deseori pare a fi vie şi că ne vorbeşte.
„Cititul este războiul pe care se ţes veşmintele interioare. Lecturile proaste sau neatente imbracă mintea şi sufletul în veşminte proaste”(A.P. Gouthey). Alegerea cărţilor, la fel ca şi alegerea prietenilor, este o obligaţie serioasă. Suntem la fel de responsabili faţă de ceea ce citim ca şi faţă de ceea ce facem(John Lubbock). Dacă aţi întâlnit un om cu un intelect deosebit, ar trebui să-l întrebaţi ce cărţi a citit. Un om învaţă numai prin două metode: una este lectura, cealaltă este asocierea cu oamenii mai inteligenţi(Will Rogers). O cameră fără cărţi este ca un trup fără de suflet(Cicero). „Dacă vreţi să aveţi succes, trebuie să faceţi ceea ce fac oamenii care se bucură de succes. Dacă vreţi ca lucrurile să meargă mai bine, dumneavoastră trebuie să faceţi lucrurile mai bine. Dacă vreţi ca lucrurile să se schimbe, dumneavoastră trebuie să vă schimbaţi”. Există un colţ din Univers pe care ştii sigur că-l poţi face mai bun, şi acela eşti tu(Adous Huxley).
Lectura placută şi fie ca faptele noastre sa spună mai mult despre noi decât noianul de cuvinte care păşesc hotarul buzelor noastre. Acta non verba, noi suntem singurii stăpâni ai propriului destin!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
I was always inspired be the people who change this world, the way it is known, the way the state of mind rules the society, the civ...
No comments:
Post a Comment