Începutul - aparența viitorului

Potrivit mitologii populare românești fiecare din noi la naștere are parte de câteva ursitoare care de rău de bine schițează în linii mari destinul noului suflet apărut pe lume. Slava Domnului că nu ne-an născut în Sparta și sutele de mii de semi-oameni au o șansă în plus de a aduce omenirii genii. Anul 2013 deși cu terminație cam diocheaеă a început diferit pretutindeni. Clica noastră politică se zbate să regleze conturile în privința vânătorii din Pădurea Domnească iar sutele de mii de moldoveni din tot cuprinsul hărții geografice nu încetează  să pompeze bani în țara, în care vor după un timp oarecare să se întoarcă și să trăiasca ca germanii, elvețienii sau britanicii diriguind o mică sau mare afacere, fără a mai avea insomnii referitor la ziua de mâine.
Focurile de artificii din Dubai de la Burj Khalifa, Burj Al Arab sau Palm Jumeira au luminat noaptea căutărilor și a neștiinței oamenilor de pe loc veniți în căutarea unei noi sorți de izbândă. Mai multă experiență, mai mulți bani și o viața mai decentă aici sau mai departe, sunt forțele motrice care au ridicat un megapolis în mijlocul deșertului, un adevarat muzeu de realizări inginerești. Dăunăzi mergeam cu metroul și din ultimul compartiment urămăream cum șerpuiesc intestinele de oțel și beton a orașului. Ficare luminiță la cele patru și ceva secunde, fețele obosite a filipinezilor, hindușilor și a altor nații privind în gol cu gândul la zeci de mii de km depărtare, așteptau stația lor de ieșire. (Abulac butuclac Atenţie se închid uşile; Al mahadm catâ mahia al haliju pijeria-Următoarea staţie Buissness Bay). Metroul se supra aglomerează la marile intersecții Union și Burjumn iar la staţiile terminus săgeţile subterane ajung doar cu vreo douăzeci de pasageri în cele zece vagoane ce gonesc ca nebunele prin măruntaiele orașului sau întretăind intersecțiile aglomerate străjuite de zgârienori, edifici ce apar ca ciupercile după ploaie la un interval scurt de timp.
Luna ianuarie din străbuni e celebră datorită sărbătorilor sale religioase și a tradițiilor sale populare. Un loc deosebit în acest buchet folcloric îl ocupă urăturile tradiționale sau cele adaptate la realitățile cotidiene, care aduce zâmbetul și voia bună pe fețele și în privirile tuturor celor care simt și gândesc ca acasă. Catlețelele, găluștele, răciturile și cinzeacu încet încet aprind atmosfera care aduce în zori damful și durerile de cap insuportabile la serviciu, reoșeața în care ochii înjectați de nesomn care fără voia subsenatarilor metaforic vorbind alugă dea dreptul și cei mai înfocați și siltori clienți ama tori ai bucăriei cizcheicoviste.:)
În raionul meu mai nou au poposit de curând vreo doi oameni, noi un moldovesan și o gagică chirkiză bună de tot. Repețițiile matinale de la ora unu și trei nu prea dau răgaz celorlalți colegi de apartament să doarmă în timp ce ideia unui vis frumos și intereant dospește și deranjează suav somnul colegilor de apartament. De citit am terminat Tată bogat, tată sărac de Kyosaky și încă o broșură de Osho, care zice că viața trebuie trăită aici și acum în limitele și condițiile diferite ale existrenței noastre. S-a încheiat festivalul internațional de cumpărături cu artificiile care zguduiau din țâțâni toate ferestrele și pereții camerei noastre.Peisajul trebuie umplut cu multe chestii mărunte de la muncă, de acasă, de pe drumul spre muncă și de ieșirile de noaspte la magazin, după țigări sau glavnaya uborka, preocupări domestice ale locuitorilor marii urbe despărțiți de iubire, casă și oamenii dragi. Skype-ul, invenția simplă dar foarte utilă omoară depărtări și distanțe temporale, aducânduni-i aproape pe cei dragi, ne dau o nouă suflare vie, ne menține pe aria de plutire și militează alături de noi pentru niște bunuri și realități general valabile, mia-n sută aplicabile și pentru țara noastră.
George Eliott spune că nicioată nu e prea târziu să fii cine ai putea fi dar, doar atunci când lupți și te iei zi de zi la trântă cu toate lucrurile de jur care încearcă să de doboare, doar atunci imposibilul devine viață și realitate, iar la finalul unui drum pavat cu sacrificiii și iubire de aproape și de manitate, etc, etc, toutl iese bine.
Chișinăul clocoteșete de intrigi, băieții și fetele de la jurnal, ora de Ras sau Mnisterul Adevărului, fac haz de necz iar celelalte milioane din afara țării așteptă ziua dreptății și a legii pe meleagurile de unde au plecat. Moldoveanul are nevoie de cumpatare la cumprăturile de noi valori și idealuri, care pot fi constructive și distructive în egala măsură. Speranța nu moare niciodată iar sufletul născut într-un noian de încercări și restriște mereu va încerca să devină cel mai bun...
Cineva este un burjuman , alții sunt băieții din băi,. cu saună, bazin, parcare și jocuri ultra sofisticate, cineva adună kitesența distracției într-un bloc din World Trade Center iar toți indiferent unde și ce fac și-au legat strânse prietenii care persita și azi la 6 luni după Aurisul de patru stele cu băile fierbinți din Golful Perisc și jocurile interminabile de Mafis în care subsemnatul zbura din primele runde, iar crocodilii ne-au reamintit că sponge bob  nu e doar un personaj din animații ci o prezență vie în viețele fiecăruia din noi. Se lasă  seara Benyas sQuare este împânzită de curve de la africane și europene ascunse pe după colțuri, îmbracate provocator, cu picioarele sprijinite de pereții fumăgăiți.  orașuil desfrăului a luxului și a schinului înfipt în cer, clădire nemaipomenit de frumoasă și monumentală de o potrivă.

Comments

Popular Posts