De ce Republica Moldova nu a fost afectată de criza economică din 2008, care a început firesc sau nu în Statele Unite ale Americii în urma unor speculaţii la bursa de pe Wall Street, a fost un subiect aplu tratat în mass-media dar şi pe reţelele de socializare dintre Prut şi Nistru. Răspunsul cel mai ingenios preluat dintr-un banc popular referitor la Moldova şi moldoveni, răspunde cu o doză buna de umor şi ironie, nu are cum criza să afecteze o ţară atât timp cât Moldova este oficiul iar noi moldovenii suntem pretutindeni(vezi videoclipul FurioSnails Blue Passports). Cei care din varii motove nu au plecat sau încă rămân acasă o duc cum pot, toţi căutând o formulă amiabilă să împace aspiraţiile şi visurile tăvălite în meschinăria cotidiană şi cererile impetuase ale stomacului şi ale chitanţelor pentru întreţinere.
Cheia succesului este metafora care ar presupune depăşirea orizonturilor înguste şi adoptarea unui program zilnic, a unui plan de acţiuni care să aducă împlinirea materială şi spirtuală a individului. Să vedem cine astăzi se plimbă în maşinile cele mai scumpe, cine îşi petrece concediile în locuri exotice şi cine are lefile şi imobilele cele mai bătătoare la ochi? Sunt fără doar şi poate în ochii celor care nu se bucură de aceste daruri ale sorţii oameni de succes. Acest Succes este transmis din generaţi în generaţie, izvorât din nepotismul caracteristic societăţii de tranziţie postcomuniste, caracteristic unui grup etatist, potentat politic şi implicit economic. Sunt huliţi de toată lumea şi în acelaşi timp invidiaţi ca săracul care jinduieşte bunătăţile de pe masa bogatului.
Goana după succes începe în şcoală, continuă în univeristate, luând forme şi modele diferite. Muncind în America, ştiam una şi bună, pentru a face mulţi bani trebuie să muncesc la două job-uri şi să adun cât mai multe ore pentru a-mi plati datoriile şi pentru a mă întoarce acasă cu un ban. În Moldova sau în România, mulţi tineri fac câte vreo două facultăţi, cursuri peste cursuri în speranţa deschiderii mai multor oportunităţi. Minte, muncă, un dram de noroc şi iar multă muncă, aşa se prefigurează cheia succesului la noi. A munci inteligent este aspectul cel important şi a trasa concert priorităţile şi a le urma pas cu pas. Dezordinea politică afectează atât bunul mers al ţării , dar şi orientarea omului într-o lume în care nu ştii ce îţi aduce ziua de mâine.
Caută şi vei afla, bate şi ţi se va deschide, cere şi ţi se va da, iar toate aceste le putem realiza ficare în parte redescoperind Adevărul, Calea şi Viaţa!!!
“For what it’s worth … it’s never too late, or in my case too early, to be whoever you want to be. There’s no time limit. Start whenever you want. You can change or stay the same. There are no rules to this thing. We can make the best or the worst of it. I hope you make the best of it. I hope you see things that startle you. I hope you feel things you never felt before. I hope you meet people who have a different point of view. I hope you live a life you’re proud of..." G.E.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
Este nevoie de a rabdare, vointa si mult curaj pentru a citi o carte ce depaseste 6-900 de pagini. Desi nu aveam intentia sa ma laud am pac...
Citind articolul tau, m-am inspirat sa scriu altul))
ReplyDeletehttp://anamariapancu.blogspot.com/2012/01/nu-va-scriu-ce-sa-ganditi-scriu-la-ce.html
mi-a placut foarte mult, finalul e inspirator
ReplyDelete