Pagini de istorie 1

Idei si judecăţi de valoare din cartea lui Ioan C. Popa, Mecanisme de putere ale regimului totalitar comunist în perioada bolşevismului. Impactul în Basarabia şi în Transnistria, Ed. Nora, Bucureşti, 2011.

Cartea cuprinde perioada cuprinsă între revoluţia bolşevică din noiembrie 1917 până la consolidarea puterii lui Hruşciov, după moartea lui Stalin 1953-1954. Este o analiză interdisciplinară a îmbinării bolşevismului cu represiunea şi teroarea pentru a se impune, despre absenţa organelor de control a instituţiilor de represiune, care cumulau funcţiile de judecător, executor politic şi anchetator. Această care şi-a propus să răspundă la mai multe întrbări precum: există continuitate între opera politică leninistă şi cea stalinistă, cum a fost posibil în cazul bolşevismului din URSS/ nazismului în Germania, să instaureze un mecanism de manipulare şi teroare, la o scară atât de largă, din punct de vedere sociologic, fără ca majoritatea să riposteze eficient, cum a funcţionat cel mai mare experment social din toata istoria umanităţii edificarea societăţii comuniste.
Un partid care este un monopol decizional, ideologia e ridicată la rangul de raţiune de stat, de care nimeni nu i se poate sustrage, toate mijloacele de comunicare în masă sunt controlate de aparatul propagandistic, economia este una dirijată şi cel mai important, ambele sisteme totalitare comunist şi cel nazist au un complex aparat de represiune, un instrument al terorii. Comunismul e o ideologie a maselor în timp ce nazismul este una a raselor, având astfel un model social al eghalităţii în opoziţie cu modelul superiorităţii unei rase sau categorii sociale.
"Lenin dorea o societate ideală, alcătuită din oameni ideali", prin distrugerea trecutului capitalist burghez şi edificarea viitorului comunist ideal, în timp ce prezentul era perceput ca o stare de tranziţie de la o perioada la alta, fapt ce avea menirea să justifice împrejurărole excepţionale(colectivizarea forţată, deportările în pasă, asasinatul politic, lichidarea culacilor şi vandalizarea şi jefuirea Bisericii si uciderea a yeci de mii de clerici si simpli enoriaşi, prin intermediul serviciilor terorii create special pentru acest scop CEKA, GPU, OGPU, NKVD şi KGB).
Activitatea instituţiilor terorii este dublată de conturarea unui cadru social politic concret în virtutea caruia putem să percepem în maniera cea mai indicată anumite procese si mecanisme care au distrus milioane de vieţi omenesşi şi au lasat o amprentă profundă asupra conştiinei a mai multor generaţii. Pentru a nu evita erorile trecutului suntem condamnaţi să îl cunoaştem şi să ţinem cont de el în deciziile ce privesc viitorul, restul sunt doar cuvinte. Recomand parcurgerea aceste-i frumoase lucrări scrise cu talent şi temeritate de literat, carte care a venit să completeze anumite lacune din istoria noastră locală(Basarabia şi Transnistria, relaţiile celor două maluri ale Nistrului în perioada interbelică şi cea de după război din perspectiva acestor mecanisme ale puterii regimului totalitar bolşevic).
Historia magistra vitae!!!

Comments

Popular Posts