Leonardo Davinci a ajuns la Burj Khalifa

Renașterea a fost una din cele mai însemnate perioade din istoria omenirii, deoarece datorită revalorificării culturii și științelor naturale ale antichității Europa a intrat într-un amplu proces de transformare culturală, politică și economică, mutând pentru câteva secolel centrul lumii pe bătrânul continent. După șase secole de la nașterea lui Leonardo Davinci, pictor, sculptor, inginer, arhitect și om de geniu, tehnologiile avansate și bogăția șeihilor arabi au transformat Dubaiul în mai puțin de 80 de ani dintr-un c[tun de pescari într-un important centru economic, cultural și politic al Orientului Mijlociu. Timp de o lună în Dubai Mall, Emiraltele Arabe Unite, este organizată Expoziția dedicată geniului lui Leonardo Davinci. Vizitatorii vor putea admira 38 de reproducții inginerești în mărimea lor reală, construite de specialiștii din Florența urmând fidel schițele lui Leonardo Davinci. Cei curioși  mai pot admira și 12 reproduceri ale picturilor geniului italian, mostre ale geniului artisitic al picturii renascentiste.
Expoziția este amenajată exact la intrarea principală a Dubai Mall-ului, atrăgând atenția multor oaspeți porniți la cumpărături. Deși nu știu nimic despre Leonardo Davinci, m-au impresionat mașinăriile expuse aici, mi-a spus Madan, 31 ani, India.
Cu mai multă inspirație Karoth(36 ani, Anglia), mi-a declarat că își amintește de acest nume din școală, de unde a reținut că a fost inginer, pictor, sculptor, realizând statuia lui David, personajul biblic care l-a înfrânt pe Goliath. După ce a făcut un rond printre exponate, Bruno(Portugalia) mi-a spus că a fost impresionat în mod special de construcțiile hidraulice, bărcile și mașinile de război. Până acum cunoșteam numai latura artistică a creației lui Leondardo Davinci, pictorul Capelei Sixtine, autorul Monalisei, a Madonei dintre stânci și a Omului Vetruvian. Am rămas plăcut surprins de asemănarea presei pentru ulei de măsline expuse aici cu  mașinăria asemănătoare văzută în copilărie la bunicii mei. Cred că este important ca generațiile care vor veni să cunoască marii inventatori care ne-au făcut indirect viața mai ușoară, a declarat tânărul portughez.
 Dubai este la ora actuală unul din orașele ce le mai moderne, deoarece cele mai noi invenții și descoperiri inginerești sunt aplicate cu succes în orașul dintre nisipuri. Expoziția va dura până pe 13 august 2013 și își așteaptă vizitatorii din întreaga lume.
 

Comments

Popular Posts