Turist in Abu Dhabi: Sheikh Zayed Grand Mosque

Abu Dhabi este capitala politică a Emiratelor Arabe Unite, un oraș mare alcătuit din mai multe insule interconectate prin poduri. După mai bine de trei luni de când mă aflu aici am decis să văd cu ochii mei una din cele mai mari atracții turistice din oraș și vă mărturisesc cu mâna pe inimă că astăzi duminică, 12 ianuarie 2014 am avut una din cele mai frumoase și mai placute după amiezi de când mă aflu în Emirate.

Cerul era înourat și ceața așternută peste orașul văzută din geamul camerei nostre de la etajul al 16-lea nu prevestea nimic bun, mercurul din termometre a coborât sub 20 grade Celsius și în ultimele două zile a picurat constant. Am aruncat geaca cu glugă pe mine și am pornit înspre Marea Moscheie cu o ideie vagă cum să ajung acolo. Schimbase-și două vorbe cu șoferul unui autobus public și după mai bine de patruzeci și cinci de minute de mers într-un trafic destins înspre ieșirea din oraș, la un moment dat a răsarit ca din pământ cumplexul arhitectural de un alb pal, o minunăție artistică ca rupătă din poveștile cu Aladini, djini, Shehirizade și Ali Baba. 

Marea Moscheie din Abu Dhabi poartă numele luiSheikh Zayed, primul președinte și întemeietorul Emiratelor Arabe Unite, care se bucură de un adevărat cult în această țară, care în timpul domniei sale s-a transformat radical din punct de vedere politic, economic și cultural. Acest complex arhitectonic este o combinație a stilurilor mameluc, otoman și fatimid reflectate în deosebi în structura minaretelor reunind stiturile întregii lumi islamice.

Edificul cuprinde 82 de cupole de diferite dimensiuni. În mod tradițional in interiorul acestora sunt zugrăvite versete din Coran poleite cu aur de 24 de carate. În Marea Moscheie coloanele care susțin acoperisul și cupolele principale au la bază patru pilaști stilizați, o inovație arhitecturală în tradiția arhitecturală arabă. Pășind în interior privirea se pierde în imensitatea încăperii care are trei candelabre gigantice ce atârnă de tavan.Principalulcandelabrul este un adevărat miracol artistic și ingineresc fiind confecționat în Germania, cântărind circa 12 tone.

Sub picioarele turiștilor dar și a credincioșilor este așternut cel mai mare covor confecționat manual din lume, având o suprafață totală de circa 5,700 metri pătrați asupra căruia au lucrat timp de 12 luni circa 1200 de țesători. Acest covor este compus în porporție de 70 % din lână și 30 % bumbac iar ornamentele umărec cu strictețe motive florale tradiționale. Principalul zid în care este amplasată o nișă în care metaforic este reprezentat paradisul printr-o spirală care reprezintă simbolic râurile de lapte și miere, indică direcția Mecca, Centrul religios al credinței islamice. La intervale bine proporționate sunt aplasate ceasuri stilizate cu șase petale care indică data calendarului gregorian și a celui arab, plus intervalele  de timp în care trebuie făcute cele cinci rugăciuni principale zilnice obligatorii, cunoscute sub numele de namaz. Cele patru intrări distincte îndreptate spre cele patru puncte cardinale sunt decorate cu motive florale specifice emisferelor respective.

Membrii grupului nostru circa 50 de oameni, dotați cu căști și stații radio pe care le-am primit la începutul excursiei am urmărit cu mare atenție informațiile prezentate de ghid savurând în voie măreția și măiestria artiștilor care au înfrumsețat acest complex minunat înconjurat din toate părțile de bazine cu apă cristalină ca parte a decorului și ca element practic ce colectează praful. În timpul nopții sistemul de iluminare este conceput în așa fel încât până la luna plină lumina care cade peste ziduri să fie de un ton albăstrui scăzând în intensitate, iar de la luna plină albul lasă treptat loc aceluiași ton siniliu de iluminare. În timpul excursiei fiecare membru al grupului făceau poze, filmau și contemplau rafinamentul dar și luxul acestui locaș de cult, iar ca fundal sonor puteam discerne versurile din Coran care sunt incantate 24 de ore împrejur de circa 24 de predicarori care reușesc zilnic să citească integral mesajul sfânt al credincioșilor musulmani.

Moscheia este ctitoria familiei domnitoare a Emiratelor Arabe Unite fiind și necropolaSheikh-ului Zayed, care nu a reușit să își vadă gropnița construită integral, lucrările durând din 1998 până în 2007. La moment mai sunt încă lucrări de construcție în zona parcurilor adiacente și a parcării dar potrivit ghidului nostru lucrurile for fi finisate până la sfârșitul acestui an. 

Primblându-mă prin porticurile moscheii aveam impresia că aceste clădiri sunt rupte dintr-o altă realitate și nu au nimic în comun cu prezentul tumultos și aglomerat din oraș. A fost o după amiază interesantă în care am mai descoperit pentru mine câte ceva din cultura și tradiția locurilor în care am fost fericit să ajung și să îmi petrec o parte din viață. Altfel spus invit toți oaspeții care ajung în Abu Dhabi să facă o vizită la această moscheie având certitudinea că v-eți rămâne impresionați și v-eți privi altfel oamenii care având bogății inimaginabile găsesc totuși de cuviință să aducă slavă și mulțumire lui Dumnezeu ridicând astfel de locașuri spirituale. 

 Ion M. Cerga, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, Duminică 12 ianuarie 2014. 

More information: http://www.szgmc.ae/en/







 

 

 

Comments

Popular Posts