Dec 11, 2014

E iarasi decembrie

Este iarasi decembrie, numai ca anul acesta sufixul are alt numar pe coada: 2014. Un an zbuciumat plin de o gramada de intamplari, revelatii, impliri, suferinte, nervi, urcusuri si coborasuri. Acum un an locuiam intr-un apartament plin de indieni si pakistanezi in Turist Club Areea, Abu Dhabi. Mirosul de kurry facea sa usture nu doar ochii, cailie respiratorii dar si mintea. Batalioanele de taracani, revcendicau bucataria centimentru cu centimentru dupe ce erau afumati "sanatos" la betiile de peste o zi. Stresat de programul fara activitati si clienti tot mai rari, disconfortul din camera in care al cincelea element a dat peste cap ordinea fireasca a lucrurilor si singuratatea locului nou de care incepusem incet incet sa ma descotorosesc cunoscand oameni noi, originari din spatiul capato-danubiano-pontic. Dupa o luna aburinda in care s-au perindat intai decembrie, ziua mea de nastere, craciunul pe nou a venit anul nou. In noaptea de peste ani mi-am zis si mi-am dorit ca anul care vine sa iubesc cat mai mult, sa fiu iubit si ce tine de mine sa-mi cristalizez drumul pe care trebuie sa merg pentru a reusi in viata.
Zilele s-au perindat una dupa alta, aici o ploita rece de ianurie cu vreo 16 - 18 grade plus, aici un filmulet de Craciun si tot intr-o buna dispozitie am ajuns si in februarie de ziua indragostilor organizand un frigarui, cu invitatii, ceva de-ale guri, un bidonas de royal Pepsi(jumate vodka), o chitara si o prezenta eterogena. Mai in gluma mai in serios lumea a inceput sa se dezmorteasca dupa shock-ul cultural initial si pana la urma s-a declansat hora, karaoke si voia buna generala i-a curpins pe toti: moldoveni, kargizi, romani si filipineze. In februarie am inceput sa ma intalnesc mai in gluma mai in serios si uite ca la mai putin de doua luni de la anul nou, una din dorintele mele ascuse a prins o umbra de contur. Au urmat Colour run si Ferrari World in martie, cina romantica cu bufet de pe corabioara care facea turul orasului vechi prin aprilie. In luna mai am ajuns nitam nisam in desert, ok, nu nea deportat nimeni, de buna voie si nesiliti de nimeni am mers la deser safari, primblati in jeep-urile care sareau de pe o duna pe alta, incat erau mai mai sa se rastoarne, cand tocmai in momentul culminant soferul fenta nisipul si aducea masina iar pe picoare. Tot in inima pustiei unde niste oamuleni intrezpinzatori au organizat un asa zis sat de beduini, am facut o tura cu o camila cu doua gheburi indoite, ciudat mijloc de locomotie, chit ca nu a prins sa ne scuipe, ca de mirosit, duhnea a sudoare si a piele batuta, dar nu-i pe asta, am bifat-o si pe asta. Daca tot era vorba sa ne delectam am luat dupa aia doua motorete si neam luat la intrecere si acrobatii pret de vreun sfert de ora, promitiandu-mi ca data viitoare vom lua niste atv-uri mai serioase cu putere si viteza mai mare. Mancarica orientala iar la bufet, din cauza cozii mari nu am prin mai nimic din gustosenii, asa ca neam limitat cu ce a mai ramas dupa rafala de hindusi, turisti si alte natii. Iar din programul artistic care incheia toata aventura am dat din nenoroc peste o dansatoare de buric ce avea fata de barbat si din cate am inteles era un transexual iranian, ptiu! fir-ar sa fie, macar aici sa vezi un belly dance autentic dansat de o femie, ei cum sa va spun p..a!!! Dar ca sa nu uit tot aici prin mai a fost ziua lui Eduard Ludwig Aristarhovici, unde am improvizat un un-plug session cu Vadim si Oleg, cameraman ca deobicei, miss paparazzi Roxanne, iar fraza serii s-a redus la "oooo oooo cranberry juice". La multi ani Ludwig, prietenia ta a insemnta enorm pentru mine in acesti doi ani mergand pe al treilea de stat in Dubai..
Deja incepea sa se incalzeasca afara, adica vremea devenea din ce in ce mai torida si uite ca intr-o seara cand iubita ajunge la mine, fara prea mare tam tam, ne organizam de un night show pe plaja in Jumeirah, nelipsitul si inspirationalul Aristarhovici, noi doi, chitara, Royal Pepsi prietenul petrecerilor si pe final Razvan, colegul meu de camera si prietenul lui Nicola(adica va-ti prins, Marco, Marco Giovani, aaaaaaaaaa Marco Polo, cu alte cuvinte piesa de rezistenta din luna aprilie mai si iunie a fost nu alta decat Moldovenii s-au nascut de Zdob si Zdup).
Ciresoarul, da de unde asa fructepe acii, costa o avere sa fiu sincer, dar ca sa indulcim atmosfera torida din Dubai, unde m-am mutat din aprilie intr-o dimineata cam mahmurel am plecat cu Alex, Oleg si Roxana la scuba diving, adica sa inotam sub apa cu tot echipamentul necesar. Era deja fierbinte, cerul deun senin dogorit, miros de apa sarata si strigatele de pesarusi pareau ca atarna in eter. Dupa un instructaj sumar, sen-sey-ul nostru egiptean nea verificat echipamentele si hop hop, hop hop am luat-o incet spre mare. Nisul ardea talpile si balonul cu oxigen apasa greu pe coloana si spate, hai ca noi il mai caram cum il mai caram dar Roxana se vedea ca se forteaza serios sa faca fatza incarcaturii din spinare. Cum a fost, pai repede, am facut cateva poze prin apa, am mers, adica inotat cam pana la 4 sau 7 metri adancime si cam atat. Daca nu gresec am mai scris despre aceasta intamplare undeva intr-0 alta povestire.
bun de cuptor, luna iulie, am inceput-o serios cu o mica petrecere de sase iulie cand a fost ziua soramei Cristina si apoi asa silentios caci era ramadanul, perioada de reducerei, program idiot de lucru si mai mult prin casa, prin lecturi si din cand in cand la un chesecake sau la un film asa ca sa nu o luam razna prea tare. Prin august lumea si-a revenit dupa postul musulman iar noi am inceput incet incet sa ne pregatim pentru concediu, azi luam una, saptamana care vine luam alta, mergeam mai in fiecare weekend in Bur Dubai sa traversam creek-ul cu barcuta, shaorma sau alte bucate arabesti de la fastfoodul de pe colt din statia de metrou Banias Square si tot asa inaintam spre septembrie. Pe unde sunt pe unde nu-s trimitem ca toti moldovenii niste bani acasa, odata pe luna, odata la doua sau trei luni, cum ne prindeau  activitatile, dar nu imi pierdeam speranta si continuam.
Septembrie, pregatiri insense de concediul mult asteptat doi ani de zile. Cadouri pentru familie si prieteni, bilete de avion, documentatia pentru viza moldoveneasca si cea romaneasca, filme documentare despre locurle pe care ar trebui macar tangential sa le vedem ca sa intelegem ceva din calatoria noastra. Luna spetembrie am branduit cat sa putut garderaobele noastre si pana a porni la drum am mai tras si o fuga la Adidas Outlet inchinand la vreo mie de drahme pentru o vacanta sportiva plina de miscare, la propriu si la figurat. Nu am reusit sa o felicit repede pe mama cu incepututl noului an scolar si pe Rodica cu ziua de nastere ca am fost prins in valva legata de Eid-ul din octombrie si numaratoarea inversa care a pupat pragul aeroportului intr-o buna dimineata de duminica 12 octombrie, dupa un banchet de despartire "modest".
Coborat din avion pana la autobuz ingenunchez si pup pamantul aeroportului Chisinau concesionat rusilor, de bucurie ca am ajuns in sfarsit sanatos acasa. Stam la rand si inca nu realizez ca sunt acasa, iar stam la rand pentru a perfecta documentele si ramanem ultimii , dupa o sovaiala la vederea pasaportului filipinez, domnisoara in uniforma mimeaza un zambet primitor si ne lasa sa trecem bariera emotionala intre strainatate si acasa. Aranjez geamantanele pe un carucior si ne indretam spre iesire cand ii observ pe mama, nenea Nicolae, Cristina, Rodica cu Victor, Taniusa, care ne asteptau cu nerabdare. Flori, un ursulet de plus, si voci pline de emotii si dor vibrau in aerul racoros de acasa. Iesim din aerport ne imbarcam intr-un microbuz si dupa ce iesim din Aerogara, ne oprim pentru o sampanie si un pahar de bun venit. Deci this is moldova babe, this is mai family and keep calm the most interesting is just ahead, fentand rapid discutia din romana in engleza si invers pe durata intrgei vizite a Roxanei in Moldova si in Romania. Trec peste concediu si revenim la rutina din Dubai si respectiv din Abu Dhabi, iar ca totul sa inceapa cu brio , in primul weekend am mers la aquaparclul din Yas Island Abu Dhabi, caci fie vorba intre noi Atlantisul din Dubai ne-a placut ambilor in mod deosebit.
Noiembrie zboara, se sbate si la finalul lunii imi descopera un pliculet cu doua liniute paralele si o pereche de ghetute, khaalas, soarele zambeste mai dulceag, se lasa racoarea si ceea spre ce inconstient am mers un an de zile a prins contur si culoare. Nervi, emotii, ligheane de lacrimi de bucurii si temeri, pe unde fondate pe unde nu, ne-au prins intr-un decembrie cu totul si cu totul incarcat. Hartogaraie, analize, momente festive si gandul unui nou inceput, adica relularea unui ciclu pentru care am fost in cele din urma creati fiecare...
E iarasi decembrie numai ca de data aceasta locuiesc intr-un apatament ok, cu niste colegi romani cu care ne intelegem de minune ficare cu pasarelile lui dar de inteles, cu o iubita care e mai mult decat iubita, cu oportunitati de a incepe un job mai bun, mai bine platit si cu o sete nebuna de viata si de a reusi in viata de unul singur(self-made-man), ferm convins in resuita actiunilor mele, de a deveni un fecior mai bun, un frate mai intelegator, un prieten mai de Doamne ajuta si un  lider de echipa si de familie, capabil sa mentina echilibru, armonia si succesul in tot ce ne-am propus. Asa sa ne ajute Dumnezeu si sa ne calauzeasca pe fiecare in drumul sau spre fericire, mantuire si implinire.
Ion M. Cerga, Dubai 12.12.2014.

Jul 23, 2014

Aloha, aici 1on M. C3rga

Aloha tuturor!!! In ultimele săptămâni am postat pe pagina asta de blog mai multe chestii interesante, câte ceva din discursurile motivaționale, revializarea stării duhovnicești cu viața unui sfânt grec din zilele noastre și nu în cele din urmă câteva documentare despre oamenii de succes din domeniul afacerilor Henry Ford, Jim Rohn și alții care au construit imperii sau afaceri profitabile obținând în cele din urma libertatea financiară.
În toată această vreme am răsfoit câteva cărțulii interesant care au avut singurul scop de a livra grâu de maximă calitate gândurilor și minții pentru a construi o percepție cât mai clară și mai inspirată pentru o viață plină de intensitate și în care libertatea să fie produsul muncii și a gândirii. Dincolo de programarea neurolingvistică acei care ocupă posturile de conducere în guvernare sau în companiile naționale sau multinaționale până la urma urmei nu se deosebesc mai cu nimic de oamenii de rând. Singura mare diferență este că legile sunt scrise pentru cei de jos i nu pentru cei de sus și ceea ce pentru muritorul de rând este un vis, pentru aștia ajunși sus este doar o rutină din care evadează prin varii excese. Este bine să adopți aceste principii care să îți modeleze mintea pentru a reuși, dar în același timp nu trebuie să-ți pierzi identitatea, felul de a fi, visele și pasiunile altminteri ajuns undeva acolo la nivelul mediu sau superior ai toate șansele să descoperi o singurătate deplină într-o lume cocațată de măști, ipocrizie și invidie răpitoare. Sunt aici în Dubai de aproape doi ani și sincer în acest timp s-au întâmplat atât de multe și atât de puține, familia nu mi-am vazut-o în acest timp, treburile de acasă au rămas în suspensie, facultatea, prietenii apropiați au crescut în funcții au făcut ninți botezuri și cumătrii, încet și pe neprins de veste legăturile ce mă conectau la realitatea Moldovei se subțiază sau poate devin mai puternice, timpul va arăta. În acest timp am trecut prin laboratoarele și școlile de team building, mass comunicațion, comunicarea interumană la nivelul întâi și doi reușind să înțeleg cât de importante sunt relațiile dintre lideri și membrii de echipă, cât de mult contează să motivezi oamenii și cum să îi faci să te aprecieze, să te placă și să îți urmeze. Am trecut de la nivelul de subzistență la un trai mult mai așezat fără batalioane de taracani pe epreți și apartamente cu igienă precară având culoarele pline de haine întinse pe sârmă la uscat, unde în loc de 6-10 persoane locuiesc din motive lesne de înțeles 20 sau 25 de locatari. De la singurătarea solitară la binecuvântata prietenie a unei domnișoare cu care împărțim mai toate de mai bine de cinci luni. Atracțiile turistice de acii Atlantis, scuba diving, Moscheia Mare din Abu Dhabi, Ferrari World, Cuise Dow, Old souq, piața de mirodenii, aur, parfumuri și alte lucruri și locuri interesant destinate doar turiștilor, an găsit timp și posibilitatea să le frecventăm bifând una după alta fiecare zi cu un sărut dulce și amintiri pline de lumină.  Urmăresc postările de pe facebook și văd țări și oameni apropiați cu care am trăit atâtea împreună aruncați în diferite colțuri ale lumii, timpul trece ne schimbăm i noi, totul își pune amprenta și asupra noastră astfel într-o după amiază privind în oglindă am descoperit primele fire albe, crește înțelepciunea, dea-ar Dumnezeu. Banii nu sunt cei mai importanți dar odată ce ai pus la căpșor educația financiară, înțelegi că sunt importanți și necesari pentru a putea trăi din plin viața, oferindu-ți libertatea de a îți împlini visele, lucruri care în acest interval spațio-temporal material costă bani. căci poți cumpăra mâncarea, dar nu și apetitul, poți cumpăra pasitle dar nu și sănătatea, poți cumpăra sexul dar nu și dragostea, poți cumpăra o bere dar nu și prietenia și discuția la un pahar de vorbă. Fie ca fiecare zi să începă inspirațional, cu bucurie, e un nou început, o altă zi binecuvântată în care să fiți mai aproape de oamenii dragi, preteni, familie, persoana iubită, să fiți mai buni cu voi înșivă și cu oamenii din jur, mai aproape de visele și țelurile propuse. Așa sa ne ajute Cel de Sus.

Jul 3, 2014

Cristina...

C curioasa, cântăreață, @cuminte@, curajoasă, ...
R realistă, rea dar bună,  ...
I ineresanta, inteligenta, inedită, ...
S sinceră, pe alocuri serioasă, stilată când se aranjează un ceas în fața oglinzii, simpatică, sormea:)), ...
T talentată, tandră, tigroaică, teatrală, ...
I ingenioasă, intrigantă, irascibilă mai ales atunci când este lasată în aceeași încăpere cu încă un Cerga:), ...
N nebunatică, nemaipomenită, know-how, neastâmpărată, ...
A adevărată, adorabilă, atentă, ageră, alinatăăăăăăă, o daaaaaaa ...
Uite că peste câteva zile în familia noastră va avea loc o mare sărbătoare. Nu e nimi grav, nu se însoară nimeni, nu e nici un botez sau vreo cumetrie, e ceva mult mai banal dar semnificativ, Cristina sormea împlinește 24 de anișori. Mulți puțini câți îi are toți sunt ai ei. Fratele mai mare care de mai bine de doi ani bate dunele în Dubai și-a îndreptat gândul spre București și a decis să scrie un mesaj de felictare, dar sincer să fiu, trebușoara asta nu-i deloc ușoară. Pentru început trebuie să mărturisesc că și acum țin minte când eram cu tata în fața maternității și eu voiam sus la mama care ne privea de la geamul de la etajul doi dar nu era voie. Era o după amiază plăcut de vara, totul era verde, cerul împânzit ici colo cu nori azurii și familia întreagă așteptând în suspans apariția Cristinei. În cele din urmă cu toate încercările tatei ca fetița inginerului electrician să poarte numele Luminiță(prindeți  ideia? svet-lumina-sveta, svetlana) numele copilandrului a fost ales Cristina . Nu mai țin minte bine reacția tatei dar țin minte ceasul cu cuc de pe peretele camerei mari de la Șendreni, plăcintele, vinul, bucuria buneilor din Sus, Basoc, Nenea Vasile si Ilusha, mai mulți vecini, Nenea Ion și tanti Ana si ei proaspeți părinți a celei de a doua fetițe Marinica. La puțin timp după asta dacă tot era vară și înca prin Moldova bântuia bunăstarea și belșugul proaspetei republici independente în grădina s-a întins cortul cel mare și s-a jucat o cumătrie de zile mare la care a participat vreo jumătate de sat. Depănând amintirile verile s-au succedat una după alta și la un moment dat Cristina într-un miez de noapte trezită de nu știu ce zgomote bizare s-a îndreptat spre camera părinților și jmac o perna spre Știrliț(Știrliț-personajul pricipal într-un serial sovietic despre spionul sovietic cu același nume), altă ipostază a Cristinei pe care nu prea mulți o știu, tocmai de acea primul adjectiv venit în cap la descifrarea numelui a fost C adică curioasă. Au mai trecut câțiva anișori și uite că emisiunea duminicală de la Cinci la Zece, care a avea o audiență apreciabilă o arată pe sormea la televizor cu un cantecelul:  păpușa, păpușa sănduța, prietena scumpă a mea,  au urmat povestea de iarna și cântecul cu cioco cioco ciocolate, uite incă un c cântăreață :)
Undeva în anii uitați ai copilării la un moment dat mama a plecat peste hotare cu școala și a luat-o și pe sormea la întoarcere toate păpușele o calitate impunătoare, o cutie de carton plină s-au transformat miraculos în Kiborgi(Ionel cu lama și inspirația zdrucinată de filmele cu oameni roboți și transoformers a măcilărit gașca de Barbi și Sindy, wow, was realy fun :). Nu-mi prea amintesc să o văd pe sormea rupându-se cu munca acasă dar din câte am înțeles mai târziu totul urma să fie compensat în anii ce au urmat mutării la București, zic eu, ea știe mai bine. Am cam razboit noi toată copilăria pân să ajungem plus minus să ne înlțelegem, la un moment dat, eu de opt și ea de patru am schimbat hainele caând am adus-o de la gradiniță eu cu scurteica ei mica ea cu ditamai cojocul să vedem reacția mamei hahaha, ce mai a fost vesel pe alocuri.
La mulți ani Sormea!!!

Jun 20, 2014

fara titlu...

Timpul a trecut si cu fiecare ecunda scursa in clepsidra nisipurilor de aur viitorul si fericirea danseaza tangoul exuberat al cautarii marilor impliniri. Balansand intre extre, rutina coitiana si consumismul exacerbat se pierde esenta pe drum si unica alternativa este un restart capital. In Ucraina continua hemoragia interna, morti, raniti, toruturi si delaratii socante si demisii ale unor liderilor politici(referinta la ministrul afacerilor Externe: Putin h..lo); la chisinau continua balada miorita cu concesionarea aeroportului, parada demagogiei proeuropene/euroasiatice, fierb cazanele campaniei electorale din toamna iar ca un respiro cetatenii de rand admira un fetival medieval sau gusta din suculentele fructe ale lui ciresar. Au trecut mai mult de doi ani de cand nu am fost acasa dar aruncand o privire fugara peste presa scrisa din Republica Moldova imi vine extrem de greu sa contac ca s-a schimba ceva in bine de-a lungul acstor lungi doi ani. Rotim globul geografic si auzim de miscarea radicalior islamici din Irak, morti, raniti, cresterea pretului la petrol, instabilitate regionala, America flutura in stilu-i caractersitic drapelul justitiei si echitatii fiind mereu gata sa intervina pentru o cauza dreapta. Ia in acest interval de timp de cealalta parte a Atlanticului se desfasoara Cupa Mondiala la Fotbal in Brazilia. La o saptamana de la inceperea competitiei atentia opiniei publice internationale cel putin din cate au reusit eu sa citesc a trecut peste protestele populatiei locale revoltate de majorarea vertiginoasa a preturilor, regele sportului adunand in fata ecranelor milioane de oameni. Spania a fost elinimata miercuri 18 iunie dupa infrangerea in fata selectionatei din Chile, echipa britanica a fost scoasa practic din cursa competitiei dupa infrangerea in fata Italiei si Uruguai-ului cu acelasi scor 1-2, ramanand sanse infime de a iesi din faza grupelor. Deocamdata doar Olanda, Germania si Franta au demonstrat un joc dimanic, ferm, creativ si am certitudinea ca una din aceste tari va ajunge in finala. Pana atunci bucurativa de fotbal, de vara si frumoasele zile insorite.
A ramas mai putin de o saptamana panla la inceputul Ramadanului si in timpul ramas am tot rasfoit filele imaginatiei ce e de facut pentru a intra in aceasta luna de post pentru adeptii mul Mohamed cu bateriile incarcate la maxim.
Sa va povestesc o intamplare. Intr-o dimineatza acm cateva saptamani, mai mult domind decat treaz am luat cate o chifla idiana cu carne de pui, o cafeluta si am plecat cu pritena mea la Acvaparcul Atlantis. La drept vorbin am auzit multe despre acest loc, am vazut poze si filmulete pe internet dar experienta in sine pe viu a acestor topogane si alte atractii au fost mult mai colorate si mai intense decat ma asteptam. Era ora unsprezece iar in fata ghiseurilor de bilete deja era aranjata coloana indiana de turisti, singura optiune a fost sa asteptam vre-un ceas de vreme inconjurati de omuleni din Brazilia, Filipine, India, Rusia si alte natii ajunse in Dubai la munca sau in calitate de turisti. In loc de bilete traditinale am primit cate o banda elastica cu un barcode iar pentru dulap ne-a fost eliberata o fasie similara in jurulul mainii. Primele doua trei ore am incercat sa ne miscam cat mai rapid sa reusim sa vedem toate atractile posibile, unele mai rapide altele mai line, ca in cele din urma sa prindem gustul cascadelor organizate circular dea lungul intregului complex. Cand soarele a inceput sa friga ceva mai tare ne-am ostoit foame intr-un fastfood specific american, caci biletul includea si o masa gratuita in afara atractiilor generale. Pentru o taxa suplimentara curiosii pot face poze si inota intr-un bazin aparte plin cu rechini sau a trai pe viu experienta scaldatului cu delfini dresati. Mult Soare, multa adrenalina si o senzatie ca parca nu ai mai pleca de aici. Si cand ma gandesc ca acum zece ani aici nu erau decat valurile sarate ale golfului persic, raman profund impresionat de geniul digineriei moderne area putut crea astfel de construcii impresionante....
Acestea fiind spuse reamintesc ca dupa mai bine de trei luni in care m-am razboit cu golblini si orici alaturi de Gandalf, Frodo, Aragorn si compania am frunzaresc o biografie interesanta despre Steve Jobs de Walter Isaacson, insiprationala dar si revelatoare deopotriva. O carte care urmareste deopotriva evolutia calculatoarelor si destinul omului care si-a pus propria apmrenta a cursului dezvolatarii dispozitivelor electronice de la Apple 2 la Macintosch, iMac, iPod sau iPhone. Gustul pentru design, perfectionismul exacerbat, relatiile complicate cu angajatii, partenerii de afacei sau concurentii, personalitatea mercuriana. Descrierea omului cu toate ideiele sale marete si cu pacatele aferente fiecarei personalitati, poate una din cele mai interesante asptecte pe care leam gustat in acesta carte este proximitatea cronoilogica de ziua in care scriu aceste randuri, iar dispozitivele electronice doar proiectii futuristice in Silicon Valley acum 30 de ani au ajuns parte a realitatii cotidiene a celro mai multi.

May 25, 2014

În căutarea peștișorului de aur...






Dacă există minuni în viața ceasta ele încep odată cu primă răsuflare și cu primul strigăt dat de copilul ce a pășit ăn această lume. Copilăria este poate una din cele mai interesant momente din viață căci departe de noi sunt grijile zilei de mâine, înțelegerile mecanicii sociale, iar preocupările majore sunt descoperirea lumii din jur purtând pe buze mirifica întrebare de ce? Timpurile au fost tulburi la începutul anilor 90 în Republica Moldova, dar cu toate aceste mi-au râmas vii în memorie după amiezile său serile când mi se citeau povești înainte de culcare, preferata mea era aventurile lui Harap Alb, deși am ascultat cu placere pațaniile lui Făt Frumos, Prâslea, Dan Pățitul, Dănilă Prepeleac, lumea în care binele învinge răul, în care greutățile petruiesc calea izbânzilor.
Nu s-au scurs în ceasul de nisip bine o săptâmână de la aventurile în deșert, unde am făcut-o pe nababul călărind o cămile, sărid de pe un pis pe altul într-un super jeep 4X4 special echipat, conducând cu nerușinare un scuter din care cadeau bucati la cotituri și care huruia ca un roi de cărăbuși puși pe treabă, lăsând deoparte toate datoriile legate de muncă am plecat într-o dimneață fumurie la scuba diving(să fie pe înțelesul tuturor asta este un fel de atracșie turistică, sport pe de o parte dar și o acțtivitate foarte distractivă și interesanta deopotrivă în care echipac tu un costum special, având masca de oxigen si echipamentul complet de acqualangist exploarezi adâncimile flora, fauna marina). Cel mai greu din toate aceste lucuri a fost cu trezirea de dimineață, în ajun adică marți 13 mai, a poposit din Abu Dhabi prietena mea, și după prea multe introduceri am pus la cale o mică petrecere, cu câțiva amici de prin localitate. Un kil de voie bună, ceva de ale gurii și multă voie bună și câteva acorduri de chitară au plămădit o petrecere mișto care s-a lăsat resimțită a doua zi la scuba diving. Mahmureala, damf ucigător, arșită și foame sfâșietoare. Pe la orele nou în cele din urmă ajungem la o cafeluță sau un ceai, comandăm în pripă căteva chicken porata, pe care ni le aduce rapid chelnerul idiand, aruncând pe sub buzele-i cârnoase și dinții albi ca varul câte un enjoy și un Thank you de servici scuturând alene din cap în stilul caracteristic omulenilor din subcontinentul indian.
Punctualitatea nu este tocmai la ea acasă în această țară, asftel înghesuiți într-un taxi palid ca gălbenușul, Roxane încerca să preziceze exact locația urmând ca tipii să ne mai aștepte vreun sfert de oră până să ajungem la destinație. Pe malul mării exact la întrarea n parcare de la Jumeirah open beach era parcat un fort cu reporcă, lângă care asteptau doi gagii cam pirpirii, uitându-se la ceasuri și ajutând alți colegi de ai noștri să își monteze echipamentul de scufundare. Pe la unsprezece soarele a inceput să frigă, dar rusnacii tolăniț pe plajă sfidau cu idiferență mușcăturile razelor matinale.
În cele din urmp amprimit și noi echipamentul necesar, instrucțiile elimentare au fost făcute și gârboviți de greutatea baloanelor cu oxigen ne-am pornit spre mare. Capitan Sam, instructorul nostru s-a asigurat că totul funcționează cum se cuvine și la mai pușn de cinci minute de la intrarea în apă am început expediția la adâncime. Apa era străvezie, iar aparatul respirator și bulele de aer deși abundente le-am deprins rapid și uite așa am început să înotăm încoace și încolo, făcând poze, desticulând folosind semnele din timp invățate. Sub privirile măștilro noastre s-au dezgolit la pușin timp recifele de corali de dimensiuni diferite, cu roirui de pești transparenți sau grupuri mici de pești tropicali de un alabstru aprins, roș însângerat sau verde aprins. Din toate părțile cât putei cuprinde cu vederea puteai surprinde o mulțime de meduze gilatinoase de dimensiuni diferite, unele din ele având mai multe vinișozre sângerii decât altele. Mai toto timpul în mișcare Sam ne-a făcu poze mai tot timpul iar la un moment dat când am ajuns la vreo șase șapte metri adâncime am reușit nuștiu cum sămi înțep genunchiul drept întrun gem de ace de pe un pietroi subacvatic, ei drăcie, moldovean sunt ce boala, nscut în URSS, rezist rezist, ceva mai nasol s-a înțepat Roxana, căreia i-au intrat sub piele acele pe care leam scos acasa cu un pensetă botezând rana de la scuba diving cuniste spirit medicinal. Alex și Oleg și ei scrutau cu mult interes adâncimile misteroase ale golfului persic, jonglând alene cu încălțările de brăască când deasupra unui coral când la nivelul nisipului admirând alegele și gângăniile de la adâncime.
Și peștișorul de aur, păi cred că era plecat la muncp peste hotare, sau era dus prin vecini sau lao petrecere cu niște prieteni iar ce-a putut găsi au fost doar niște creaturi similare dar paradoxal sau nu, incapabile să îndeplinească dorințe sau porunci. cam așa au ajuns trei moldoveni(Alex, Oleg și eu) o filipineză(Roxane) și un egiptean(Sam) să organizeze un team building internațional la adâncime.Cât a durat această plăcere, e greu de spus, poate mia puțin de jumptate de oră, dar faptul ăn sine și senzațiile simțite în acest interval au meritat cu vârf și indesat fiecare dirhamel achitat pentru această aventura. Până la noi scufundări, imcerga.

May 11, 2014

Another weekend in Dubai

Time is flying in big cities fast as hurricane, days after day, weeks after weeks, years after years and in all this mess is rolling the movie of your life with dreams and whishes. There is just two ways and two choises in your hand to make every single day unforgetble or let the life consume your time, your time and ruin your fortune. Far away from my home, i found Dubai a place where the dreams might come true and for this reasons i am struggling with the inner and outside world to make it through.
For the moment this city is far to be a paradise for me, but it's shapes are changing every single day, seeing the new sky scrapers rising in the sands, and the atitude of all sorounding me moves from depresion to excitment and perplexion. People working here are like pices of a huge termites center developing unbelieveble structures striking record after record in Gueeness Book.
United Arab Emirates is a muslim country so for locals the term of weekend means thursday and friday, diferesnt than european understandint meaning friday evening till sunday, but exactly for this reason i decided to give this name for my article becouse european soul from my heart is more alive now then ever.
Everything starts on Friday in a totaly strange note, waking up far after i supose to be at work, i jumped from the bed directly in a cab and run to open the store. Serious discution with managers had put more weights on my shoulders from early morning so for another 8 hours i was totaly fucked up till i finish my duty before the day off.
 All right i was great surprised by my girlfriend couse beside everthing she brought from Abu Dhabi couple bears and a bottle of wishey, so the first couple hours after we returned home it was intense, romanthic amd smooth. Friday evening means party time, metro works till end, the air is clean, it was cool enough for a walk and a clear, spring star night over the Dubai, perfect night for going out asnd have some great time on the beach, listening or plaing some music on guitar, writing poems and a few more sweet moments in the daiery of your life. What time it was, the answer was  more the same as it is now late after two in the morning as it was two weeks after all, it is time for love, time for living intense every single moment puting enitire forse of your mind and spirit in things that are you doing, making love, cooking, going for a jogging, working, reading, listening or playing music and whatever you're doing. For someone who never been hire the lifestyle in this country, arabic civilization with mentality and behaviors coming from beduins, conquerors or followers of Mohamed teachings, do not apear too atractive, but reality of this place and town is far beyond all this.
BBQ on the beach, picnic with cold fresh beer bear, snacks, music, smiles jokes, tales and great dispozition similar as our home lifestyle are more just words, is indeed another aproach of living in country of sheiks, keeping always in your mind the precaution and some limits of decent beahavior.
Town was crowded, we've got some pizza and went with the taxi to the beach during the way were admiring the Jumeirah boulevards with its lights, mosks, villas, shpos, fast foods, Madinat Jumeirah, Wild Wady aqua park, Burj Al Arab(The Tower of the Arabs), Jumeyrah Hotel, fashinon the people and their cars on better than another. Pakistani driver was trying to be funny but his air off jokes, let as with fake smile in a coner f the lips, our minds were far from hire somewhere. Ed told me where's the gathering and after all we meat quite soon, my roommate left the bar and joined us three on the beach an hour later coming with one italian fellow, Nicola, but we kept to call him Marco as int the video of Zdob si Zdub Moldovenii s-au nascut.

 It was windy, the sand was far from the summermadness to bunr the but and the toes just from looking even before you step on it. Light remains behind us, i already do not remember exactly how many magic 0.5 l pepsi we had, but the fact is one the sun rise we were swiming in the sea, cear, super salty water refreshing and energyizing in the same time. Hehey i wish it was all, but in fact all this madness was only the prepapration for slam shake of new coming day couse we were planed to go for a dessert saffary and to be deeply honest during the day instead of the head i was carring on my neak a mechanical bomb with slow motion timer ready to explode in every second, but it didn't so by the end all of us get home safe, healthy, amaized and tired, but it worths every single dirham paid for this experience, but more about saffary i might write somthing else on anothe post. Meanwhile Cheers and all the best, love is in the air, is tome for love, positive atitude and good deed.
Ion M. Cerga, USPA.
 


May 9, 2014

Ei, aprilie douămiipaișpe...

Dacă în primele postări din iulie august 2012 atrăgeam atenția asupra artificialității vieții din Dubai, luxul opulent ce rânjește pervers în fața unei sărăcii și a unei mizerii crispat. Această dualitate nu persistă dora în lumea cea văzută cu ochiul liber , persistă și dincolo de atomii materiei, iar relațiile interumane prieteniile, trădările și iluziile unui vis transpus în realitate catapulteză individul în uraganul consumismului deșănțat, desacralizat și profund amoral. Scriu toate acestea după ce mai bine de o lună de zile nu am ami reușit să îmi adun gândurile și să le aștern pe foaie, scriu toate acestea pentru că în codrii și câmpiile Europei se adună norii furtunii, iar viziunea idilică a locșorului în care visez să-mi cresc copii și să trăiesc bucuriile vieții alături de familie și prieteni a pălit și pare incertă și nebuloasă. 
Există multe lucuri care depind de noi și lucruri care se întâmplă cu sau peste voința noastră. Am butonat nenumăarate clape la tastele calculatorului și am urzit și alte zeci de planuri legate de sărbătorile de Paști pe care mi le-am dorit să fie deosebite, adică să întâmpin lumina învierii acasă împăcat moral și spiritual, înconjurat de familie și de prieteni. Imaginile bucolice ale satului copilăriei mele, masa de sărbătoare încărcată până la refuz cu bunătăți de unde nu lipsesc preferatele mele pârjoale, glasurile melodioase ale mamei și surorilor și zâmbetele pline de voie bună și optimism ale prietenilor dragi adunați în jurul unui foc de tabără în serile frumoase de aprilie. No bene, nu a fost să fie și viața a mers mai departe, astfel am reușit să adunăm mai mulți oameni frumușei sp mergem la o bucată de slujbă în noaptea de Paști, după care la o gustare și o guriță de Royal Pepsi am întâmpinat zorii fumurii împreună cu niște prieteni din Abu Dhabi. Dacă tot cele mai interesante idei îl trăsnesc pe individ la despărțirea nopții de zi, ghidați de o inspirație de moment, grupul nostru internațional am încercat apele golfului persic, nici rece nici fiebinte, udă, apa să zicem era udă dea binele și mai cu o glumă mai cu un ștobâlc am încheiat zarafelut pe la orele opt nouă dimineață urcând în autobuzul cu destinația Dubai, colac peste pupăză am lucrat toate cele trei zile de Paști.

Și dacă instalarea in noua locație a fost o adevărată aventură, timp de vreo trei patru seri rămânând pestenopate în camere și etaje diferite cu oameni de mai toate națiile, pe final de săptămână reușii să îmi desfac bagajele și să mă instalez într-o cameră de două persoane, având în calitate de coleg de odaie un românaș de la Călărași, Răzvan Gabriel, care până la urmă s-a dovedit o băiet tare de treabă. Nu am reușit bine să îmi despachetez toate lucurile când pe la miezul nopții m-am trezit cu un telefon de la prietena mea care hodoronc tronc, poftim poclon a venit să mă viziteze, youhuuuuuu, turnați vin și da-ți găluște să începă petrecerea!!!!! Toate bune și frumoase la prima ei vizită am fost la primblare prin oraș și după aceasta am urmărit împreuna cum Căpitan America(un fel de Dan căpitan de plai) îi mătura în stâng și-n dreapta pe băieții răi, lihniți de foame am devorat cu voracitate două cutii imense cu pop corn, la care am m-ai adăugat și câte un MacBurger să fie totul cinstit. Nu trece bine săptămâna și uite că cineva deja postează pozele noastre de la cina romantică de pe restaurantul plutitor din Bur Dubai, o seara frumoasă cu luminițile ei multicolore ce dezgolesc privirii cele două maluri ale canalului pe care poți vedea hoteluri, edificiile futuristice ce găzduiesc oficii de bănci și corporații, adierea vântului zglobiu de aprilie, tremurul din voce, sclipirile din ochii ascunși între sprâncenele dulci au făcut ca întreaga seara să pară desprinsă dintr-o poveste. Dacă tot am început încet încet să înțeleg mai bine care-i avantajul de a munci și a trăi peste hotare, uite că la mai puin de o săptămână de la cine romantică din restaurantul plutitor unde pe lângă toate am mai avut parte și de o prezentare artistică a unui dans tradițional arăbesc în care la un moment dat un individ învârtește în jurul său o fustă imensă plină cu beculețe care luminează în clar obscurul special organizat. După muncă l-am sunat pe Edik și împreună cu colegul de cameră și un italian am plecat la plajă, era trecut de mizul noții. Coșulețul pentru picnic s-a gătit în două minute pizza, băuturică careva snak-uri, am luat cu noi câteva schimburi pentru baie și nelipsita de la astfel de ocazii chitaraaaaa. Vidili noci guleali vsiu noci da utra cum s-ar zice.  Mahmur și nedormit, am sărit de pe un pisc de nisip pe altul în niște super jeep-uri tayota a doua zi la desert safari, unde toate au fost ca la carte camilele, motocilcetele de nisip, grătărelul, dansurile și iar dansurile orientale, multe poze și un chill out the zile mari....

 

Mar 16, 2014

Fresh refresh of what we*re doing and thinking

Cineva spunea ca cuvintele i-au fost date omului pentru a-si ascunde gandurile. Adevărat sau nu fiecare poate judeca acest citat în funcție de faptele și gândurile care îl însoțesc dea pururi în fiecare clipă aievea sau în vis. Mă tot întreb care este scopul cel mai însemnat în viața unui om și ajung fără doar și poate la ineluctabila predica stoarsă din învățăturile sfinților părinți sau a scripturilor mântuirea, pacea sufletească și împlinirea mai presus de materie întru spirit și metafizic.
Colindători suntem în această viață căutând răspunsuri și dezlegarea la întortocheatele întrebări de fiecare zi. Rupt dintr-o realitate firească care clocotește la pară înceată într-un mediu îmbibat de corupție, cu sate depopulate, luciu și glamur rupt dintr-o realitate occidentală care sfidează un mecanism anacronic care bate pasul pe loc, ticâind la cheremul unor funcționărași cu apetituri de avere ciclopice, curge în tihna sa însalubra apă a bâcului plin de anvelope, plasticuri și jegurile eliminate de orașul în care fericirea și soarele răsare cu predilecție doar în unele apartamente sau vile. Am o certitudine că omul secolului XXI este ai mult decât ceea ce pune pe el, țoale chick rupte din cosmopolitan, esquire, FHM sau Vip Magazin. Este mai mult decât ceea ce are zilnic pe masă de la gustările frugale ce acoperă masa sărăcăcioasă acoperită cu o peliculă ponosită, tacâmuri de plastic și două trei cepe cu cartofi față de caviarul, argintăria și gustările sofisticate capodopere gastronomiei universale. Este mai mult decât ceea ce face zilnic fie că este el un măturător sau guleraș alb de pe wall street sau de prin oficiile puterii sau a corporațiilor. Omul este rodul gândurilor și al faptelor sale luate la un loc și întinse în viața de zi cu zi ca untul pe pâine și doar constanța în care își păstrează și își menține vie flacăra credinței în visul și dorințele sale îl deosebesc finalmente de cel care trăiește viață sau este tăvălit de realitate dintr-un colț al neputinței în cel al disperării și eșecului total.
Era întâi ianuarie 2014, amintirile focurilor de artificii de la Emirates Palace ardeau încă vii în fața ochilor mei când am pășit cu dreptul în acest an al marilor împliniri. Zic an al marilor împliniri , al marilor izbânde, an al dragostei și an al marilor reușite care una după alta vor implanta pilonii fericirii metafizică sau fizică încet dar sigur. Absolut nimic în aparență nu venea în sprijinul acestor afirmații decât dorința fermă de a colora noua pânză imaculată din calendar în culori aprinse și sunete vibrante. Filele din calendar sa-u pernidat moderat în ritmul tihnit al capitalei din laguna golfului persic, într-o bună după amiază pe când așteptam rezolvarea unor formalități legatele de eliberarea pașaportului românesc am doi ochi căprui, pătrunzători și interesanți deopotrivă care au spălat cu buretele în zilele ce au urmat reziduurile unor generalizări pripite despre oameni, dragoste, familie, arta de a reuși în viață, prietenie, pasiunea și prețul carierei și multe alte chestiuțe discutate la bucătăria unor noi prieteni din Etihad Towers. Lectura este recomandată de o mulțime de personalități din varii domenii și nu neapărat pentru faptul că citind aflăm lucruri noi dar pentru că anume așa reîmprospătăm ceea demult cunoștem dar dintr-un motiv sau altul ăncă nu le-am trecut prin filtrul conștiinței. Printre firile subțiri de țigară, la un pahar de vin bun, privind imensitatea golfului persic înconjurând reședința princiară a șeihului am purtat cea mai frumoasă conversație despre nimic și despre toate cu oameni pe care abia îi cunoscusem dar care vibrau pe aceiași frecvență megahertz sau FM. Cuvintele și planurile invocate ici colo cu o doză de incertitudine au prin contur într-o după amiază de februarie într-un Heritage Park, la o pizza party, la Ferrari World, sau într-un apartament drăguț înghesuit cu filipinezi în care privitul filmelor până dimineața, mesele în doi în trei dar și nopțile se scurg plăcut, pe neobservate. Frodo și compania colindă andâncurile din minele Moriei pline de orci și alte pericole inimaginabile pentru ca la final să fie mai puternici și mai increzuți în reușita expediție care părea din start o aventură sinucigașă menită eșecului, dar ei au reușit! E primăvară iar primele săptămâni din martie au trecut pe neobservate. Europa și tot estul continentului tremură la urletele marelui URS(S), Ucraina fierbe, Crimeea e ocupată iar jucătorii din culisele geopoliticii fac mutările care aruncă în presă doar îngrijorare și temeri vehiculând scenarii apocaliptice și intenții belicoase dinspre marea putere a țarilor medievali. Străzile Chișinăului sunt invadate de mașini scumpe, euro crește, politicienii fac scandal și avere pe seama poporului, în timp ce națiunea aptă de muncă și cu viziuni occidentale așteaptă abolirea regimului de vize pentru Republica Moldova, pentru a pleca provizoriu sau definitiv într-o țară civilizată în care legea-i lege și lucrurile sunt bine gândite și tocmite...
Iar realitatea rămâne un vis mare alcătuit din atomii plăsmuirii ideilor celor aproape 7 miliarde de spirite care pășesc sub soare și pe umerii cărora sunt așezate blestemele și binecuvântările generațiilor și civilazțiilor demult apuse. Ia-ți inima în dinți, privirea sus și lasă-ți cele mai arzătoare vise să prindă aripi pentru a trăi realitatea și rolul pe care întotdeauna ți l-ai dorit, înconjurat de oamenii dragi și interesanți în locurile pe care le-ai visat(va urma...)

Living a Balanced Orthodox Life - Youth Seminar by Archpriest John Moses

Mar 8, 2014

Și iar e martie

O fi fost o binecuvântare pentru unii, o perioadă de așteptare febrilă pentru alții, în ceea ce mă privește am parcurs ultimele zile calm, meditativ uneori, simplu și firesc savărând din plin fiecare moment dăruit de Bunul Dumnezeu, cochetând doar rareori cu ispita scrisului și pseudo-celebrității vituale. Iubesc la nebunie schimbul anotimpurilor și de la o vreme încoace am început să uit care-i senzația aia de nădușeală la amiază și tremurul suav am mușchilor sup pielea de găină din serile pitorești ale începutului de primăvară.
Într-o scurtă incursiune în istoricul lunii martie sunt o mulțime de cartonașe colorate din care totuși trecând peste ani, împliniri și noi realități afectiv-mercantile îmi râmân neștirbite în minte lumânările din amurgul de martie, mirosul de tămâie și gustul amar al lacrimilor de pe chipurile oamenilor dragi sfâșiați de aceași durere a despărțirii pământești de persoanele scumpe. Iar timpul zboară, undeva în structura ADN-ului sunt mai vii ca niciodată amintirile generațiilor anterioare care pe neobservate lasă loc unei noi suflări tinerești. Ieri o nepoțică, mâine un nepoțel mai trec câțiva ani sau luni și te dezmeticești înconjurat de o armată de copilași care mai în glumă mai în serios îți vor lua rolul și il vor duce mai departe. E martie iar, anotimpul ghioceilor și a mărțișoarelor, luna în care celebram și felicităm toate femeile, mamele, surorile, iubitele, bunicile adevărate minunății ale universului fără de care aceste rânduri nu ar fi fost scrise și lumea ar fi arătat diametral opus, doar gri, pâclă și murmur.
Ideile și gândurile sunt mai palpabile decât cine își poate imagina vreodată iar ceea ce-mi părea imposibil acum un an când cântam în restaurantul plutitor din Bur Dubai, acum sunt părți intregi a realității mele cotidiene. Ceea ce ne dorim poate fi sau nu ceea ce este și bine pentru noi ca entități spirituale și sociale; Sunt dulci murele de pe alte meleaguri, curiozitatea dar și spiritul de competiție din fiecare bărbat tresare de fiecare dată în fața unei noi provocări de orice gen ar fi acestea;
Credeam până nu demult că cea mai tare serbare a unei sărbători #oficiale# dreasă cu de toate: muzică, petrecere și sărutări pătimașe a încremenit într-un 14 februarie, dar nu a fost să fie. Totul curge, totul se transformă și nimic nu dispare pur și simplu iar în acest început nebun de martie iar am împlântat o bornă de referință într-o amiză frenetică, cu muzică, #oaspeți# inoportuni, o cină savuroasă cu bucate tradiționale românești(Restaurantul Transilvania din Hotelul Royal International) și cu o seară de dedicații și felicitări internaționale aproape completă lansată prin difuzorul smartphone-ului meu fixat pe unde Abu Dhabi 803.14 FM.
P.S.E târziu după miezul nopții, vreau să cred că lucrurile se vor așeza în tameș-balmeșul de peste Bug și oamenii vor putea să-și trăiască în place bucuriile vieții. Cu un picior deja în geamantan și privirea-n rafturile magazinelor nerăbdarea întoarceri acasă crește constant și știu vă fie o sărbătoare mare revenirea mea acasa în familie și între prieteni.

Feb 26, 2014

Quick Shoot for February 2014

To be honest with you this month was the shortest i ever had in UAE, for this point i have a couple things to share with you. Well if i turn back to find out how everything starts it was looking promising, i've moved finaly to a f..'n nice apartment, quite, clean, confortable and nice in all the matters of daily confort. The work still going good, i can't tell you it was great, the customers still get some time to go in and buy some stuff but even soo, with some discount and the great customer service which my great team soruonds them we've got some nice numbers, even so, bigg bosses fucked us up by the end of the month making our asses to shake as a jelley about of security of our jobs, fuck it live gos forward, and we still growing and doing better and better we can do day after day in the land of dreams at Geddes and Gillmore, so we get couple more chances, best regards to our clever and kind mr y.
From the bigining of the month i was expecting the salary to start going regulary for gym, put some muscles on my ribs and back, but for some misterious reasons it was delayed for two weeks so we keeped it high jogging and spending the sweet time for dreams in the arms of movies fighting for Oscars.  That's just one part of the coin, the sweet heart which i was aproaching on fb, disapeared for a while and the qoute that eyes that you don't see you gonna forget comes swiftly in my mind and my ears as a sneak shake and whisper, damn it! Still lives take what's belong to it, and i couldn't leave myself just in the hazadrous mixing of the things, so for some very enjoyble reasons i organizes an Moldovian Barbeque Party, with a very mixed population taking people from diferent types of buissness, places of work, countries, and music preferencies and gathered all together. It wasn't tough, but it took some time till everbody set up their mind for party and enjoyment, so by the time the bbq was ready, royal pepsi with vodka was going in the glasses almost everbody got the feeling that it's gonna be a good night, as the Black Eyed Peace use to sing it in one of their greatest songs(i gonna feeling that tonight gonna a be a good good night...).
And the most interesting just started after de bbq, couple day after this i went with one of my friend to check it out the cars in the carmarket in Sharjah, and by the way we got the amaizing sushi at my dear friends in World Trade Center Hotel Apartments, thank you Edik, Catea si compania... Next day i've got a message from Alex and after duty i find myself around with two nice philipina ladies enjoying the moldovian zama made by Alex, it was delicious so i just couldn't keep myself to not say that till now everthing was too much nice, too much good. 
I can not tell you any concern about my new room and new mates in the apartment becouse it was too funny and nice to live in this place. Just to make the things clear we a living for in a room(three moldovian with one kirgiz) and the rest a philipines the most lovely people you can ever meat in this country. Sometimes you cand find yourself in the smog of the fried fish which smells interesting but it's all right. In the kitchen there are at least 5-6 rise cookers, but it's great the rice keeps you full and energized so you don't waste too much time to boil it in a traditional way. There is couples and food making so you can descover diferent types of dishes we never meat before so the knowledges of asian food is growing in our mind with or without our will. When the internet is kind of plaing some foolish games with us you can see the internet caffe in our "living room" in leading rolls being Gregory or our fresh engaged Alex.
We celebrate it quite but great in the same time the 14 and the 23-rd of february, the Dragobete's day was soundless, and the end of the week seems to be even more funnier with one double bbq party in same Heritage Park Al Mina, and a martisor or pizza party in the begining of this amaizing sweet spring, the time will show it up till then all the best and great whishes. Live your life nice, intense and make it unforgetble.
Maxim respect: Ion M. Cerga, Abu Dhabi, UAE.

Feb 24, 2014

Despre emiratele astea arabe(part one)

Dacă tot de mai bine de un an și jumătate locuiesc în Emiratele Arabe Unite și încet încet m-am acomodat cu mediul social de aici, pestriț multietinic, politeist și sufocant în lunile caniculare de vară, am zis să arunc câteva priviri asupra unor date esențiale despre această țară. Având în afară de Burj Khalifa, Burj Al Arab, Atlantis, Wild Wady, Ferrari World, Grand Mosk și Water World de pe Yas Island o mulțime de alte lucuri pe care un turist sau altcineva care locuiește aici ar fi bine să le cunoască.
Aruncând o privire fugară pe wikipedia.org putem spune ca Emiratele Arabe Unite sau UAE este o federație formată din șapte emirate. Ele sunt conduse de emiri aleși iereditar, care alcătuiesc Consiluil Federal Suprem, instituția legislativă și executivă a statului, având în frunte un președinte. UAE cuprinde următoarele emirate: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and Umm al-Quwain. Capitala este orașul Abu Dhabi, religia oficială Islamulul și limba administrației este araba. Totul a început odată cu extracțiile de petrol din Abu Dhabi în anii 60 ai secolului trecut, când aceste venituri imense au fost direcționate în domeniul sănătății, educației și a infrastructurii. Artizanul acestei uniuni a fost sheikh-ul Zayed bin Sultan Al Nahyan, care a a fost ales ulterior primul președinte an noii formațiuni statale. Potrivit estimărilor Emiratele ocupă locul șapte în lume după rezervele de țiței, gaze naturale și venitul mediu pe cap de locuitor, fiind cea mai avansată economie din Asia de vest. Cel mai populat oraș este Dubai-ul care este un veritabil centru de afaceri care unește Orientul Mijlociu și Africa. Moneda națională este Dirhamul care este echivalentul aproximativ al leului românesc. În afara limbei arabe aici se mia vorbesc următoarele limbi: engleza, hindu, urdu, tagalo, farsi(persiana/iraniana). Cele mai încemnate grupe etnice sunt băștinașii(Emirati) 16.6 %, alți arabi(egipteni, marocani,tunisieni, alegerieni, libanezi, iordanieini, palestinieni, sirieni, etc)  23%, circa 42 % din populația emiratelor este originară din Sudul Asiei(în special indieni, pakistanezi, nepalezi, sri lankieni, filipinezi, etc), circa 12 % sunt alțe persoane de origine asiatică și doar 6 % sunt originari de pe alte continente. Suprafața Emiratelor Arabe Unite este 83,600d km2  în care locuiesc circa 5,473,972 de oameni. 

Feb 18, 2014

Moldovian Barbeque in Abu Dhabi 15.02.2014

It's quite an epic title og all this story wat was gling on couple days ago, an event, a meating , a moment of peace, joy, funand musict all mixed together with some "Royal" Pepsi, smoked meat, jokes and nice people.
To be honest with you it past almost a year form my last going out for a barbeque, it was accidently in february 2013, with some people i never meat before, but with whom i felt myself nice and in a great mood for an entire evening on the sandy and windy beach on the persian gulf in direction of Jabal Ali. When the sound of the sms from bank acount was still fresh in my mind, the demons of living the life in a decent, interesting and active way, painted in front of my brains window a scene with meat, jokes, nice people, good time and music, good music, and here you are we sartede the rock n roll. All this long or short four monthes of working in one the most new mall in Abu Dhabi shows their worth and i around 10 mminutes M'Cerga was discussing the details and the proposal of the moldovaian bbq with moldovian ladie's workin for a fency house of fashion, at least they pretend being so. What so ever, comunication is basic of the organization so i spread the news in the area, and i was surprised of the enthusiasm of each and everbody of this ideea, and the things from words to reality worked fast as never for Stefan cel Mare the went away nephews and nieces. All this preparation took around two weeks till the moment in which in fact we decided the place, the time, the meniu, how many persons are coming and how;s the time shifting will for for everbody to be able to join us. It was an foggy saturday morning, i waked up early get the clothes on and went to work, meanwhile it was raining and by the time of my first cigarete break it was nice and sunny. Suddenly i've got hte message from the bank and day become even brighter after i solved some missunderstanding conected with some cusotmers and a jacket. By the time i finished everting was ready the meat aws waiting for us in a fridge, special thanks for Grigorie who was so kind and helpfull helping with groceries, marinating and as well preparing the barbeque for our entire multinational and multicultural company.
It was suposed to be an moldovian barbeque, a party where we cand meat more our conationals, make some new friendships, new relations and all together to enjoyu the comunication with some food and drinks in the limits of the local laws and regulation. It's starts in this way but in the end because of diferencies in shift, places of work, lack of information and God knows what other reasons, we've got as well couple girls from Philipines and three Kirghiz. "Royal Pepsi" was quite delicious so after a while people get more freedom of speaking , discusing, laughing and singing together with me verses from popular song ore more known such as Last Christmat by Wham, Hit the Road Jack, Ioane Ioane, Preety women, Vidili Noci, Batareyka, Carlas Dreams- Pohui, some Christmas carols, Treceti batalioane romane carpatii, Kino-Kogda tvoya devochka bolina and soo on an on till people start to dance, and the fire of joy started to blink and all's eyes. By the way the meat was delicious, snaks, vegetables more then welcomed. For sure the table wasn't looking as the sheikh's one but at least it hade the maine elements for joy and stomach satisfaction.
When the blessed sunday time arrived we've beend still staing in the park but were  preparing to go home, even so nobody was rushing to much except couple ladies who said that they had a work to do or something similar. I reliased that event molst of the people who came were just freshmans here i was glad that someone thought about this kind of meating and invite as much people it was posible, i felt myself grat and happy deeply in my heart and i want to thank all these people who came in and had that great saturday evening together.
M'Cerga. 

Jan 28, 2014

Reinventând realitatea

Stăteam zilele acestea și răsfoiam cartea Calugărul care și-a vândut Ferrari-ul și dintr-o dată mi-au trecut prin minte toate cărțuliile frumoase pe care le-am citit în ultima perioadă de timp. Întrebările firești ce este bucuria, fericirea, care este rostul omului în viață și cum trebuie trăită existența sub soare ca la ultima filă să închizi ochii cu un profund sentiment de împăcare și împlinire sufletească. Totul și toate au fost, sunt și vor fi la fel, numai că atitidinea soscietății și a individului față de lumea înconjurătoare urmează un debil joc de dute-vino echivalent cu nebunia unui pacient dintr-un ospiciu.

Care este prețul net al unei țigări, bine, al unui pachet de țigări, tutunul, hârtia, filtrul, ambalajul, transportul și documentația? Care este venitul net, câți euro cenți, bănuți picură în buzunarul proprietarilor corporațiilor în fiecare secundă, de la primuf fum inhalat 24 de ore împrejur de la un colț de lume la altul. Cine a avut bani se îmbogățesc continuu cine au puțin sărăcesc îmbogățindu-i pe primii, înhalând fumul de țigară, mâncând produsele cancerogene sau îmbibate cu chimicate, zdrobind bucuriile și nefericirile trecătoare cu un pahar de wiskey sau altă tărie ficatul. Modul sănătos de viață nu apare doar ca o necesitate fizică și spirituală, a devenit un trend și un mod de gândire și comportament social într-un timp ultra-grăbit, bombaradt de informație și dezvelit de suflet și metafizic. Iar dacă se stinge și ultimul cărbune al sentimentului spiritual atrofiat în negura exceselor și a goane-i după fleacuri, cu certitudine sfârșitul, dezastrul este aproape.

Reinventând realitatea, reinventându-ne pe noi înșine, zilnic, minut cu minut, putem aduce din gând în fapt cele mai frumoase vise și experiențe pe care doar câțiva cutezători reușesc.

Jan 23, 2014

Ion Crudu la muti ani din Abu Dhabi 24.01.2014


La multi ani Ion Crudu, 24.01.2014

In lumea asta fara margini
Egalu sintem intru simtiri,
Iar de curajul fiecarui
Cresc si Rasar noi impliniri.

Si daca astazi schimbi o fila
In caledndarul dulce-I vieti
Zambind spre viitorul sigur
Suntem in suflet toti poeti.

Sa ai ca limited oar cerul
Si scopul sfant de mantuire,
Inconjurat de oameni dragi,
Sa ai suflet doar iubire.

Ucusu-I greu, mare-I rasplata,
Cand cazi din nou s[ te ridici
Iubindu-ti intelege-ti fata
Caci intr-o zi veti fi parinti.

Iubire, bani si locuri demne
Si usi deschise peste tot
Si implinire sufleteasca
Sa ai de toate la un loc.

Iar noi de ieri, acum departe
Iubind v-avem in gand si-n fapt,
Un la multi ani mai Ionica
Din Abu Dhabi pe-nserat.

 Ridic paharul pentru tine
Prieten drag, scump ca un frate
Fii fericit meru si pururi
Sa si-un car de sanatate.

Esti jumatatea unei inimi
Cu cei sus pusi te tii bon ton
La parinti copila ramasa-i
In sat primarul superman.

Sunt incalcite a sortiii fire
Intortocheate ca in codru
Dar pentru cei ce-ti sunt alaturi
Ramas-ai tot al nostru Crudu.