Cumătrii de azi şi ieri!!!!

Niciodată fiind invitat la vreun prohod sau la vreo pomenire, nu m-am documentat de ce şi pentru ce se dau pahare de vin şi lumânări de sufletul unui om sa a altuia. Poporul român s-a născut creştin potrivit tradiţie Bisericii Ortodoxe Române, totul începând de la Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, Apostol care a reuşit până la martirajul său să propăvădiuască în Sciţia Mionor, Doborogea de azi, şi mucenicii dela Niculiţel ne stau drept marturie despre aceasta.
Moldova, Republica exsovietică dintre Prut şi Nistru, supusă unei ample campanii de ideologizare, deznaţionalizare şi spălare de creer sistematică a reuşit timp de mai bine de 200 de ani să rămână creştină. "Am vreo 29 de ani şi am reuşit să botez vreo 5-9 copii, dar indiferent că muncesc în Italia şi viaţa nu e uşoară nici acolo , nici aici în Moldova, consider o datorie morală şi creştină, faţă de părinţi, moşi şi strămoşi să continuăm păstrarea tradiţie care are drept rezuiltat perpetuarea neamului şi a identităţi noastre naţioanle şi spirituale", a declacrat Vitalie, naşul mare al nepoţelei mele Anişoara Psarenco, reîntors de curând acasă pentru o scurtă perioadă pentru cumătria îngeraşului nostru. Părinţii spirituali de la botez, nu au doar menirea să ajute cu un ban şi cu un colet substanţial dragii cumătri şi pe micuţa Anişoara, dar şi de a călăuzi acest tânăr suflet pe calea mântuirii!!!!
Iubesc Moldova noastră rămasă oarecum în urmă la mentalitate şi la alte chestii în raport cu ţările europene, dar o ador mult pentru sufletul, dragostea şi omenia care face că în ţara tutuoror imposibilitîţilor, să mai naştem copii, să mai mergem la botezuri şi cumătrii, cununii şi să îi învăţăm pe cei mici ai nostri ce frumos a fost odată când doi lei costa un dolar, şi mâncam două bileaşuri cu un leu, când despre sex vorbeam doar în şoaptă şi eram tare ruşinoşi să vorbim despre chestii dintre băieţi şi fete. Când binele şi răul nu se limita la ecranul plasmei părinţilor noştri şi ne bucuram prosteşte de ploaia de după arşiţa de vară, sau mirosul dulce de salcâm în primăverile de la liceul Berezovschi, şcoala amalgamului de amintiri prin care am trecut cei mai mulţi din cumătrii prezenţi. Iubesc Moldova şi iubesc oamenii care au tăria să rupă firul în pantru pentru bine lor şi a celor din jur, maxim repsect pentru cei întorşi în ţara Moldovei de Mâîne. Dumnezeu să ne ajute şi să ne călăuzească calea spre izbândă, cîci dacă nu noi, atunci cine va ridica ţara noastră din genunchi. Atât timp cât mai bate cineva doba şi mai sunt ciuturi pe la fântâni mai putem spera la mântuire, Hristos a înviat!!!

Comments

Popular Posts