Sărbătorile oficiale la pachet

Dacă tot e bine şi frumos pe dulcele meleag mioritic şi interfluvial, autorităţile au pregătit în acest frumos început de florar un cadou deosebit moldovenilor: sărbători-la-pachet. 

Petrecerea a început cum nu se poate de bine cu o zi de pregătire în toată regula. Astfel încât în ajun, pe 30 aprilie, amatorii de iarbă verde au golit frigiderele de bere şi producătorii de carne au vîndut tone de carne golind stocurile, toate acestea s-au făcut pentr ca de întâi mai, padurile şi parcurile din întreaga ţară să geamă de petrecăreţi, tosturi pentru preşedinte şi nacilnicul care a dat vreun avas şi nelipsitele tone de gunoi lăsate în urma pentru activiştii de la Hai Moldova de pe 12 mai).  În PNMA(Piaţa Marii Adunări Naţionale) de 1 mai s-au adunat şi câţiva oameni cu steaguri, pancarte şi discusruri populiste specifice festivităţilor socialiste, căci ce mai una alta, fantoma comunistă încă mai bântuie ţara noastră.
Nici bine nu am reuşit să intrăm în rutina serviciu-casă-familie-copii-serviciu-scârbici(datorită lefilor ultra-motivante) că a şi sosit 9 mai, petru occidentali ziua Europei, în care se celebrează 61 de ani de la formarea UE şi 67 de ani de la încheerea celui de-al doilea război mondial. Celebrarea zilei Europei a fost stabilită pentru data de 12 mai în capitală, în timp ce colaboratorii Radio Moldova Tineret, au realizat astăzi o transmisiune în direct de la Cahul unde mai multe ONG-uri au organizat un şir de manifestări cultural-artistice dedicate Zilei Europei. Pe drum am trecut prin mai multe sate şi am fost surprinşi de mulţimea de elevi de la clasa întâia la a doisprezecea îmbrăcaţi de sărbătoare, anranjaţi câte doi sau în grupuri compacte în jurul monumentelor eroilor războiului, asistând la tedeumuri şi cuvantările primarilor sau vetereanilor de război. Întrebarea firească care mi-a venit imediat în cap a fost:  hei lume, ce înseamnă 9 mai pentru Europa, ce înseamnă 9 mai pentru moldoveni şi  cum realizăm podul spiritual dintre noi şi ei, între locuitorii Moldovei şi visul unui trai mai bun, mai prosper şi mai sigur în Uniunea Europenă?
Sâmbătă, 12 mai în Moldova se va desfăşura campania de curăţare a spaţiilor verzi Hai Moldova, iar în centru oraşului va avea loc încă o rundă de demagogie şi manipulare: "Moldova o ţară europeană locul căreia este în Uniunea Europeană". Pentru a crea împresia unei prezenţe masive a populaţie la eveniment organizatorii au promis tinerilor încheerea festivităţilor cu un concert unde vor evolua interpreţi de la noi şi din străinătate.

Satul arde dar baba se piaptănă. Îmi plac şi mie sărbătorile dar în limita bunului simţ. Dacă o ţinem tot petrecând într-o veselie ăn continuare teamă mi-i să condamnăm următoarele generaţii să tot îndure tranziţia interminabilă şi realităţile dulci-amărui de astăzi. 

Poze: Ana-Maria Pancu, Cahul, 9 mai, 2012.

Comments

Popular Posts